Index Vakbarát Hírportál

Cseh László a középdöntőről: Fél nappal kitolódott a karrierem

2021. július 28., szerda 13:44

Előfutamokkal folytatódott a tokiói olimpia úszóprogramja helyi idő szerint 19 órakor. Telegdy Ádám középdöntőbe jutott 200 méter háton, csakúgy, ahogyan Cseh László 200 méter vegyesen. Döntőbe jutott a női 4x200-as gyorsváltó a nyolcadik legjobb idővel. Békési Eszter két századdal maradt le a továbbjutásról 200 méter mellen.

A női 100 méter gyors előfutamaival indult az este, magyar úszó nélkül. Nem úgy a második versenyszám, a férfi 200 méter hát, amelynek második előfutamában ugrott medencébe Telegdy Ádám, aki korábban 100-on is versenyzett, de nem jutott be a fináléba. A hármas pályán tempózó Telegdy 27,86-os első ötvennel az ötödik helyen haladt, féltávnál szintén. Az utolsó 50-re már hatodikként fordult rá, végül ötödik lett 1:57,70-nel. Mint később kiderült, ez elég volt a középdöntőhöz, a 14. idővel jutott tovább, ami annyit tesz, hogy 1-es pályán fog úszni holnap reggel.

Az volt a lényeg, hogy ne a szélére ússzak, de sikerült. Jó úszás volt, örülök a továbbjutásnak, talán így több erőm maradt holnapra. Az időeredmény nem jó, de érzésre jó volt, ez most többet jelentett. Reggel bármi lehet: vagy két tizeddel jobb lesz, és jobban meghalok, vagy jobb lesz másfél másodperccel – remélem, az utóbbi. Az első 50-en mindig visz a lendület, nem is fogtam magam vissza, a középső kettő volt a leglassabb, nem vettem fel igazán a versenytempót 

– értékelt Telegdy Ádám a vegyes zónában előfutama után.

Női 200 mellen Békési Eszter képviselte a magyar színeket, a 19 éves magyar úszó első olimpiáján szerepelt. Méghozzá nem is rosszul: 2:26,89-es eredménnyel zárt, amivel összesítésben a 17. lett, de csak egy hajszálnyival, két századdal maradt le a középdöntőről. 

Ez az első olimpiám, nagyon izgultam a futam előtt. Próbáltam magam nyugtatni, hogy nincsen veszítenivalóm, mert nincs teher rajtam. Egyéni csúcsot akartam úszni, de elég sokkal elmaradtam tőle, nem tudom, mi volt a gond. Tapasztalatszerzésnek jó volt. Eddig még nem éreztem az olimpia súlyát magamon, ma reggel kezdtem el izgulni igazán. Ebben ennyi volt, kiúsztam magam, szomorú vagyok, hogy nem lett meg az egyéni csúcs

– fogalmazott Békési Eszter.

Az este talán – magyar szempontból – talán leginkább várt száma a férfi 200 méter vegyes volt, amelyben Cseh László és Kós Hubert is rajtkőre állt. A negyedik előfutamban versenyzett az olimpiai ezüstérmes, aki a hetes pályán kezdett, 25,21-es idővel hozta a pillangót, majd a hát után élre állt féltávnál. Mellen másodikként fordult rá az utolsó hosszra, amin összerázódott a mezőny. Cseh László második lett 1:57,51-es idővel, amivel természetesen bejutott a középdöntőbe a 10. legjobb idővel. Kós Hubert a hatodik előfutamban 1:58,49-et úszott, amivel 20. lett összesítésben, így ő nem lesz ott a helyi idő szerint holnap reggeli középdöntőben.

Nem volt rossz, a végére a gyorson elfáradtam, a többi jó volt. Majd a középdöntőben kell odatenni magam. Reggel viszonylag korán kell kelni, bár egyébként is korán kelek, ilyen idős korban nem kell annyi alvás az embernek. Megpróbálok mindent. Most így fél nappal kitolódott a karrierem

– mondta mosolyogva Cseh László, aki helyi idő szerint csütörtökön reggel úszik középdöntőt.

A női 4x200-as gyorsváltók középdöntőjével zárult a program, a Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelin, Késely Ajna összeállítású magyar négyes a második futamban versenyzett. Jakabos az ötödik helyre hozta a váltót az első 200-on, az őt váltó Veres Laura negyedikként adta át a képzeletbeli stafétát. Az élen az ausztrálok haladtak, a kanadaiak és az oroszok követték őket. Verrasztó Evelin tartotta a negyedik helyet, így jöhetett Késely Ajna az utolsó 200-ra. Késely nagyon erős ötvennel (26,79) kezdett, amivel a magyar váltó közelebb zárkózott a három dobogóshoz.

A futamot végül Ausztrália nyerte (7:44,61), a magyar négyes a negyedik lett 7:56,16-tal, ami döntőt ért, méghozzá nyolcadikként.

„Nagyon reménykedtünk a döntőben, ezt mindannyiunk nevében mondhatom – vágott bele Késely Ajna. – Mindenki kiúszta magát, a lányoknak ez volt az első úszásuk. Ehhez képest mindhárman nagyon jól helytálltak, én is próbálkoztam. Az elmúlt időszakban nekem nem sikerültek ezek a 200 gyorsak, de most egy jó időt úsztam.”

Örültem, hogy beugorhattam a vízbe, már tűkön ültem. Az eleje egy picit lassabb volt talán, nehéz ilyenkor belőni az iramot. De kicsit jobbat úsztam, mint az Európa-bajnokságon, aminek örülök. A cél az volt, hogy döntőbe kerüljünk, ami sikerült, szóval ez már önmagában nagyon jó

– így Jakabos Zsuzsanna.

Folytatás magyar idő szerint csütörtök éjjel, méghozzá három magyar érdekeltségű döntővel: 200 méter pillangón Kapás Boglárkának szurkolhatunk 4.28-kor, majd rögtön utána 100 méter gyorson Németh Nándornak, a program zárásaként pedig a 4x200-as gyorsváltónak.

(Borítókép: Oli Scarff / AFP)

Rovatok