Index Vakbarát Hírportál

Hosszú kiesett az előfutamban, Milák a második legjobb volt 100 pillangón

2021. július 29., csütörtök 13:29

Milák Kristóf és Caeleb Dressel már az előfutamban elkezdtek üzengetni egymásnak, megmutatták, mire képesek kényelmes tempóban férfi 100 méter pillangón. Női 200 háton Burián Kata nyolcadikként jutott tovább, Hosszú Katinka viszont mindössze huszadik lett az előfutamban, így kiesett.

Hosszú Katinka és Milák Kristóf is vízbe ugrott a tokiói olimpia úszóversenyeinek csütörtöki előfutamaiban. Hosszú 200 háton indult Burián Katával, Milák pedig 100 pillangón igyekezhetett villantani egyet Caeleb Dressel ellen, és Szabó Szebasztián is ugyanebben a számban volt érdekelt. Rajtuk kívül Késely Ajnáért szoríthattunk 800 gyorson, és a 4×100-as mix vegyes váltó is megmérette magát.

Késely a szám harmadik futamában állt rajtkőre, egészen pontosan a kettesre. Itt már akkora nevekkel versenyzett, mint a 200 és a 400 aranyérmese, Ariarne Titmus vagy a kínai Li Ping-csie, aki 400-on bronzot nyert, csütörtök délelőtt pedig a 4×200-as női gyorsváltó tagjaként világcsúccsal lett olimpiai bajnok. Késely a táv első felében a 6-7. helyen tempózott, majd állandósult a 7. helye, ahonnan nem is tudott feljebb jönni. A futamot az orosz Anasztaszija Kirpicsnyikova nyerte Titmus előtt, Késely 8:26.20-as idővel hetedikként zárt a futamában, összesítésben pedig 13. helyen végzett, amivel nem jutott döntőbe.

Férfi 100 pillangón a 7. előfutamban ugrott medencébe Milák Kristóf és Szabó Szebasztián is. A 200 újdonsült olimpiai bajnoka meggyőző teljesítménnyel, 50.62-es idővel nyerte a futamot, Szabó 51.67-tel ötödikként csapott célba. A nyolcadikban Caeleb Dressel üzent Miláknak, 50.39-cel beállította Joseph Schooling riói olimpiai rekordját. Parázs csatára van kilátás, Dressel az első, Milák a második helyen jutott tovább, és Szabó is ott lesz a középdöntőben, hiszen összesítésben 14. lett. 

Női 200 háton a harmadik előfutamban Hosszú Katinka jól rajtolt, és 50-nél harmadikként fordult, utána viszont minden egyes hosszon lassult és egy-egy pozíciót vesztett, így végül 2:12.84-gyel érintette meg a falat. 

A következőben Burián Kata viszont végig együtt haladt az első hárommal, csak a fordulóknál került hátrányba, az utazója viszont nagyon rendben volt, akárcsak a 2:09.10-es ideje és a negyedik helye, összesítésben pedig a 8. legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a középdöntőbe. Hosszú Katinka huszadik lett, és nem jutott tovább.

A napot a 4×100-as mix vegyes váltók versenye zárta, aminek első futamában a Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összeállítású négyes a hetedik helyen zárt, összesítésben pedig a 3:47.15-ös idő egy 15. helyet ért nekik.

Rovatok