Index Vakbarát Hírportál

Hibáztak a sztárok, a rekordgyőztes a négy között

2021. július 30., péntek 16:00

Nem jutott be a legjobb négy közé az Európa-bajnok Hollandia, mivel a négy olimpiai aranyával rekorder amerikai női labdarúgó-válogatott büntetőpárbajban föléje kerekedett. Az európai együttes a rendes játékidőben a 2017-es év során a világ legjobbjának megválasztott Lieke Martens révén tizenegyest rontott a hajrában, a párbaj során pedig a tíz góljával toronymagas éllovas Vivianne Miedema is hibázott.

A két együttes a világbajnokság döntőjében is összecsapott egymással, akkor a Megan Rapinoe vezette Team USA 2–0-ra győzött, így a nyolcadik kiírásból negyedszer ért a csúcsra.

A negyeddöntő slágermeccsén a csoportban nyolcszor is eredményes Vivianne Miedema a 18. percben szerzett vezetést (01), de bő félórányi játékot követően már az Egyesült Államok vezetett, miután Lynn Williams előbb gólpasszt adott Samantha Mewisnek, majd maga is betalált (21).

A fordulást követően ismét jött Miedema (2–2), a 81. percben pedig eldönthették volna a párharcot a hollandok, de

Alyssa Naeher hárította a 2017-ben az év legjobb női futballistájának megválasztott Lieke Martens büntetőjét.

Újabb találat már sem a hátralévő percekben, sem a ráadásban nem esett, így jöhettek a büntetők, amelyek során Miedema rögvest rontott, majd Aniek Nouwen is hibázott, így az amerikaiak örülhettek (2–2, 4–2).

A 2004-ben és 2008-ban is ezüstérmes Brazília számára a negyeddöntő jelentette a végállomást a női labdarúgótornán Tokióban, mivel gól nélküli 120 percet követően a legutóbbi két kiírásban bronzot szerző Kanada büntetőpárbajban 4–3-ra legyőzte riválisát.

A briteknél Ellen White hiába szerzett mesterhármast, Ausztrália 2–2-es rendes játékidő után hosszabbításban 4–3-ra győzni tudott, így története első olimpiai elődöntőjére készülhet.

Az egyedüliként hibátlan svédek folytatták menetelésüket, a házigazda Japánt 3–1-re győzték le a Rióban ezüstérmes Stina Blacksteniusék.

TOKIÓ 2020
LABDARÚGÁS
NŐK, NEGYEDDÖNTŐ
Kanada–Brazília 0–0 – 11-esekkel 4–3
Ausztrália–Nagy-Britannia 4–3 – hosszabbítás után
Svédország–Japán 3–1
Egyesült Államok–Hollandia 2–2 – 11-esekkel 4–2

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Ausztrália–Svédország
Egyesült Államok–Kanada

(Borítókép: Az Egyesült Államok harcban maradt – Laurence Griffiths/Getty Images)

Rovatok