Index Vakbarát Hírportál

Gyurta Gergely: Ennyire még soha nem élveztem olimpiát!

2021. július 30., péntek 14:27

Egy magyar sem jutott tovább a tokiói olimpia péntek esti úszóprogramjában. Ennek ellenére voltak olyanok, akik boldogan nyilatkoztak a vegyes zónában, sőt olyan is, aki szerint ez a legjobb olimpia.

Három gyorsúszónak és egy váltónak drukkolhattunk péntek este a tokiói olimpia előfutamaiban. Lobanovszkij Maxim a legrövidebb távon, 50 méteren ugrott medencébe a 10. előfutamban, olyan klasszisokkal együtt, mint a kirobbanó formában úszó Caeleb Dressel, Florent Manaudou, vagy éppen Benjamin Proud. Ezt a férfi 1500 gyors követte a programban Gyurta Gergellyel és Kalmár Ákossal, a nap végén pedig a 4×100-as férfi vegyes váltó is megmérette magát.

Az Ausztráliában készülő Lobanovszkij igencsak rosszul rajtolt, az itt összeszedett hátrányát nem is nagyon tudta ledolgozni a leggyorsabb számban, végül 22.25-ös idővel nyúlt célba, amivel ha futamában hetedik, összesítésben pedig 26. lett. Egyébként az összetett első helyén az ebben a futamban versenyző Dressel és Manaudou végzett.

A magyar versenyző meglehetősen rezignáltan nyilatkozott a vegyes zónában:

Ez nem volt jó. Szerettem volna legalább olyat úszni, mint az egyéni legjobbam (21.77 – a szerk.). Nem a rajton múlt, igazából a felkészülésem volt rossz. Fél éve edzőt váltottam, ami rosszul sült el. 

Ugyanebben a számban a nőknél nem volt magyar induló, annyit viszont érdemes megjegyezni, hogy az ausztrál Emma McKeon 24.02-vel olimpiai csúcsot repesztett.

Férfi 1500 gyorson két magyart figyelhettünk, ráadásul mindketten ugyanabban a futamban (2.) úsztak, Kalmár Ákos a kettes, Gyurta Gergely az ötös pályán. Utóbbi kezdett erősebben, az első 100 után vezetett, viszont Kalmár sem volt sokkal lemaradva, de igazából szinte a teljes mezőny egy bolyban tempózott. Aztán az orosz Kirill Martinyicsev kicsit meglógott, aki mögé az osztrák Felix Auböck zárkózott fel, a többiek a leszakadó kínai Cseng Long kivételével fél testhosszon belül haladtak egymáshoz képest.

Féltávnál aztán némileg szétszakadt ez a csoport, Gyurta egyértelműsítette harmadik helyét, Kalmár pedig kicsit lemaradt a hetedik pozícióban.

A különbségek egyre tovább nőttek 1000-ig és azt követően is, az élen viszont nagy csata alakult ki Martinyicsev és Auböck között. Az osztrák végül lehajrázta orosz riválisát, Gyurta harmadikként ért be 15:01.85-tel, Kalmár pedig hetedikként csapott célba 15.17.01-es eredménnyel.

Gyurta Gergely végül 15. lett, és bár ezt még nem tudta akkor, amikor a vegyes zónában értékelte az úszást, abban biztos volt, hogy nem jut döntőbe, ehhez képest mégis rendkívül jókedvű volt.

Nagyon jól éreztem magam. Amióta kinn vagyunk, minden egyes másodpercet élvezek, soha nem élveztem olimpiát annyira mint ezt, ez a legjobb olimpia függetlenül attól, hogy maszk, meg nem lehetnek nézők, és a többi. Végre először stressz nélkül álltam oda egy versenyre: jön, ami jön, az Eb után pedig a 15:01 egy óriási javulás, én nagyon boldog vagyok ezzel! Nem volt semmi erőlködés, persze kiúsztam magam teljesen ebben ennyi volt, nyilván azért szerettem volna 15 alá bemenni. Augusztusban hazaköltözöm, utána nyaralás, aztán meglátjuk. Egyelőre azt mondom, a decemberi rövid pályás vb-ig biztosan folytatom, a többi már csak bónusz.

A 22. helyen záró Kalmár Ákos teljesen más lelkiállapotban nyilatkozott:

Az utazó megint lassú volt, és még csak azt sem tudom elmondani, hogy jólesett az úszás. Egy darabig jól ment, de nem tudtam tartani, elfáradtam, ami jellemző. Tavaly a Négy Nemzeten ennél sokkal jobbat úsztam, iszonyat jó formában voltam. Azóta sem értem, mi van, jobban edzettem, de ez egy edzésidő, ezt bármikor megúszom. Nem tartom magam rossz úszónak, viszont úgy néz ki, versenyzőnek pocsék vagyok. Ennél többet egyelőre nem tudok edzeni, vagy remélem, hogy tudok, mert szeretnék. Úgy néz ki, hogy edzésmenő vagyok, versenyen pedig nem jön össze, de kivárom a soromat, készülünk tovább.

A napot a 4×100-as férfi vegyes váltók versenye zárta, az első futamban a 8-as pályát kapta a Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert, Holoda Péter összeállítású négyes. Bohus negyedikként váltott a hát után Takáccsal, aki mellen visszaesett a 8. helyre. Kósnak volt mit ledolgoznia pillangón, egy helyet sikerült is javítania, Holoda pedig gyorson próbált hajrázni egy hosszút, de mellette a hetes pályán a fehéroroszok befejező embere is gyorsabb volt, a 3:34.91-es idő ebben a futamban a nyolcadik, összesítésben a 13. helyre volt elég. De ők sem voltak elkeseredve az eredmény miatt, sőt!

Büszke vagyok, mindenki jól úszott, ez abszolút rendben volt. Hubinak sokat kell versenyeznie és rutint szerezni, akkor elmúlik a görcsösség, Tominál ugyanez, Petinek meg az, hogy előtte is ússzon. A váltásokban nem hagytunk semmit, ott volt mindenki a rajtnál! Azt mondtam a srácoknak, hogy élvezzék ezt, mert olimpia, nem biztos, hogy ez lesz a legjobb, majd a következő!

– kezdte az értékelést a rangidős, Bohus Richárd.

Örülök, hogy itt lehetek, nekem ez az első nagy versenyem, ahol megélem ezeket a szituációkat, amikor a világ legjobbjai mellé állhatok fel. Ha eleget fogok versenyezni és ezeket a helyzeteket be tudom gyakorolni, akkor ez jó lesz

– folytatta Kós Hubert.

„És hogy magával foglalkozzon! A végén lehet versenyezni, de a végén csak a saját dolgoddal kell foglalkozni. Jó lesz!"   vetette közbe Bohus.

„Hubit tudom megerősíteni, ez volt az első olimpiám és az első úszásom, ez mentálisan is nehéz, hiszen a többiek már úsztak, mindenki jól úszott, a nyomás is nagyobb ezáltal..."  – kezdte Takács Tamás, de Bohus „tanár úr" őt is figyelmeztette:

–  Magaddal kell foglalkozni!

Úgy ugrottam be, hogy tudtam, mennyit úszik az ellenfél, hogy milyen rajtol, és azt is, hogy együtt fogunk úszni. Ki is zökkentem attól, amikor láttam, hogy 50-nél előtte vagyok. Nekem is meg kell tanulnom a saját pályámra koncentrálni 

– zárta Takács.

„Így járok akkor, amikor három hónapon keresztül mondják, hogy kvalifikálni kell és 50-re készülök. Az első 50 jól is sikerült, néztem is, hogy jól odavertem a gyereket, aztán a másodikon visszaadta. Az utolsó 15-ön nehezen mozgott a karom és le is nyúlt, ez most így sikerült"  – összegzett Holoda Péter.

Rovatok