Index Vakbarát Hírportál

Milák Kristóf edzője: Nem tudom, hogy kell kezelni őt

2021. július 31., szombat 11:12

Selmeci Attila, az olimpiai bajnok és ezüstérmes Milák Kristóf edzője nem tartja kizártnak, hogy tanítványa az elkövetkező években a 200 méter pillangó mellett 100 méteren is a világ legjobbjává váljon.

A döntőt követő sajtótájékoztató után az uszoda mellett válaszolt néhány újságírói kérdésre Selmeci Attila is. Milák Kristóf edzőjét arról kérdeztük, hogy ha a 100-as döntőhöz hasonlóan koncentráltan és összeszedetten, galibák nélkül érkezett volna meg a 21 éves úszó, meglett volna-e a világcsúcs 200 méteren. 

Elképzelhetőnek tartom, száz százalékot nem merek ígérni, de egészen biztos vagyok benne, hogy ennél az eredménynél jobbat ért volna el. Ha belegondolok, gyorsabb, mint egy évvel ezelőtt, az állóképessége is jó, tehát minden megvolt hozzá. Ettől függetlenül a 100 méter teljesen más szám, mint a 200 méter. A másik az, hogy itt volt kivel menni. Kétszázon és főleg a táv második felén már nagyon elment a mezőnytől. Sok a befolyásoló tényező. Kristófban benne van egy újabb világcsúcs 200 pillangón. Ahhoz, hogy ez kijöjjön, egy újabb, hosszabb felkészülési ciklus kell, és egy nagyobb verseny, ahol ezt ki fogja tudni adni önmagából. Vagy az is segíthet, ha feltűnik valaki

– fogalmazott az Index kérdésére Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője, aki korábban azt is elmondta, már a bevonulásnál látszott, hogy pattanásig feszült a hangulat, hiszen Dressellel hátat fordítottak egymásnak, mindketten tartottak a másiktól. 

Valljuk be őszintén, egy évvel ezelőtt ha valaki azt mondja, hogy Kristók 49,6-ot fog úszni, nem sokan hittünk volna neki. Ezt látva egy Dressel-szintű klasszis is azon gondolkozik, hogy topon kell maradnia, és megnyerni a következő világbajnokságot. A kettejük közötti különbség egyre szűkül, ha Kristóf is úgy készül, lehetséges, hogy a világbajnok jövőre már nem Caeleb Dressel lesz, hanem Milák Kristóf. És ugyanígy 200-on is feltűnhet valaki, ahogy most ő 100-on berobbant. Ilyen a sport, egyszer fent, máskor pedig lentről kell visszakapaszkodni. Senki sem tudja, hol tűnik fel egy ilyen tehetség, de bízom benne, hogy meg tudjuk őrizni a világranglistán a vezető helyet 200-on.

Az immár nyolcadik éve tartó közös munkáról is kérdeztük a Budapest Honvéd edzőjét.

„Nagyon sokat változott ebben az időszakban, talán a legfontosabb a tudatosság, sokkal tudatosabb lett, ezt nyugodtan kijelenthetem. Még akkor is, ha nagyon sokszor van az, hogy tőlem mint edzőjétől látszólag nem fogad el dolgokat. De tudom, hogy ez csak a felszín, és csak látszólag legyint. De valahol a fejében megmarad, mert másnap észreveszem. Ez nagy dolog, korábban ez nem volt jellemző.

Nagyon fogékony és nyílt lett, talán jobban elfogad kritikát – erre korábban nem volt hajlandó. Én vagyok a legjobb és legtehetségesebb – ebből a tinédzserből kezd érett versenyzővé válni, aki megszívleli a kritikát, és lehet vele beszélgetni.

Ha ezen az úton jár, akkor még sokáig ott maradhat ebben az iszonyatosan kiélezett élsportban a csúcson, sőt még akár 100-on is odaérhet. Mert minden esélye megvan rá, hogy a 200 mellett 100-on is ő legyen a legjobb. Ez azon fog múlni, hogy az elkövetkező években hogyan tudja felspanolni magát, milyen lesz a motivációja”

– tette hozzá Selmeci Attila, aki újságírói kérdésre a mentális felkészülésről is szót ejtett.

Nem nagyon tudok vele kommunikálni. Egy nagyon érdekes egyéniség, néha furcsa, ezt nyugodtan mondhatom. Nehéz hozzá alkalmazkodni. Nyolcadik éve edzem őt, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy tudom, mi a biztos út hozzá. Naponta érnek meglepetések vele kapcsolatban, egyszerűen nem tudom, hogyan kell őt kezelni. Van, amikor közelítek hozzá, és azt elfogadja, ugyanazt egy másik pillanatban mereven elutasítja. A verseny előtt nem szereti, ha közel megyek hozzá, tanácsot adok neki, ezt már megtanultam. Inkább előző nap mondom el neki. A versenyeken izgulok, így ilyenkor inkább távol maradok tőle, hiszen ő is érzi ezt. Van olyan versenyző, aki azt szereti, ha megveregetik a vállát, Kristóf ezt tőlem nem fogadja el. Van egy kitűnő pszichológusunk, aki nagyon sokat segített neki, Resch Mária. Ő hívta fel a figyelmét arra is, hogy a verseny előtti este tegye le a telefonját, mert érzelmileg megzavarja. Kvangdzsuban például több ezer üzenetet kapott, és éjjelig fent volt emiatt.

Selmeci Attila azt is elárulta, hogy a 200 méter pillangó döntője előtt történtekből kiindulva a 100 méter előtt Szájer Péter csapatvezető lett ráállítva Milák Kristófra, figyelte minden mozdulatát. Újságírói kérdésre saját tapasztalatait is megosztotta.

Minden edző elképzel egy eredményt a nagy versenyek előtt, ami hozható. Én azt vártam, hogy a 200 pillangót meg fogjuk nyerni, ha nem hibázunk. A 100 pillangó, az más volt. Több versenyzőtől is tartottam, de bíztam benne, hogy valamelyik érmet meg tudjuk csípni. Az eredmények azt mutatják, hogy a felkészülésünk eredményes és jó volt. Nekem egy óriási élmény volt az egész, külön megtisztelő, hogy a magyar csapat húzóemberei voltunk, ugyanakkor felelősséggel is jár, hogy a jövőben is így készüljünk. Fejben nagyon elfáradtam, kell egy hónap pihenés. A sok-sok edzőtábor, a bezártság, a felelősség, a nagy elvárások is nyomasztóak. Ez rányomja a bélyegét mindenre.

Selmeci Attila a magyar úszóválogatottal kapcsolatban elmondta: a  csapat nagy része kiöregedőben van, ezzel is szembe kell néznie a magyar úszósport vezetőségének, amely nagyon komoly feladat előtt áll. Selmeci szerint meg kell találni azokat a fiatalokat, akik át tudják venni a vezérszerepet három év múlva, egy Milák Kristóf nem lesz elég Párizsban.  

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok