Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Eszter nem jutott be az 50 méteres puskások döntőjébe

2021. július 31., szombat 07:45

Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női puskások három testhelyzetű, 50 méteres számában, azaz a 19 éves versenyző nem jutott be a szám döntőjébe.

A lőtéren ismét megmérette magát egy magyar olimpikon, Mészáros Eszter szombaton a női puskások 50 méteres, három testhelyzetű versenyében volt érdekelt. A kvalifikációs csarnokban a 10 méteres versenyek után kivették a falat, amivel a pálya szabadtérivé vált, azaz a széllel is számolniuk kellett a lövőknek.

Ebben a számban a versenyzők először térdelve, aztán fekve, végül állva adnak le 40-40 lövést, erre 165 percük van a selejtezőben. Mészáros a 47-es lőállást kapta, és rá jellemző módon nem spórolt az idővel, igencsak gyors tempóban tüzelt. Az első két tízes sorozatában 96, majd 95 kört lőtt, ezeket aztán megfejelte egy 98-as, majd egy 99-es teljesítménnyel (ebben a műfajban a 10-es nincs további tizedesekre osztva), így 388 körrel kezdhette meg a fekvő szériát.

Ott aztán még pontosabban célzott, ritkultak a kilencesek és sűrűsödtek a tízesek, végül 391 kört teljesített, ami után – és az álló előtt – pihent egy kicsit.

Idővel még mindig kitűnően állt, hiszen körülbelül 70 perce maradt az utolsó 40 töltényre.

Ez a testhelyzet azonban már kevésbé sikerült jól, az első tíz lövésébe egy nyolcas is becsúszott, és többször talált a kilences, mint a tízes mezőbe. Az élő tabellán is visszacsúszott a 30 körüli helyekre. 

Aztán a két utolsó tízes szériát még megnyomta, ezekben 98 és 99 kört ért el, összességében pedig 1161 ponttal zárt a maximálisan elérhető 1200-ból. Az órán pedig fennhagyott 45 percet.

Mészáros helyezése mellett még egy kérdés maradt a maradék időben: az orosz Julija Zikova a selejtezőben nem az ellenfelekkel, hanem a norvég Jenny Stene 2019-es, 1185 körös világcsúcsával versenyzett, mindezt úgy, hogy Stene hét állással mellette a továbbjutásért küzdött. A végén azonban egyikük küldetése sem járt sikerrel, mindketten megszenvedtek az álló testhelyzettel, Zikova 1182-vel végzett, Stene pedig tizenkettedikként zárt. 

Ami ennél is fontosabb, hogy az idő lejártakor az is kiderült, hogy Mészáros Eszter a 26. helyen fejezte be a versenyt

„Közepes az eredmény, kicsit szerencsétlenül jött ki, de megdolgoztam érte, munkával sikerült, úgyhogy elégedett vagyok. Lehetett volna jobb is nyilván, de ez most így jött össze. Nem vesztettem el a fejemet, hanem rendesen tudtam csinálni. A testhelyzetek között szoktam pihenni, most a fekvő után megvártam az indiaiakat, ők úgyis gyorsan lövik azt, én addig kicsit le tudtam higgadni, bár nem voltam annyira izgulós fekvőben sem" – kezdte Mészáros, majd azt is elárulta, hogy szeret a leginkább lőni.

A térdelő a kedvencem, az álló pedig a legnehezebb számomra. Előbbiben a szíj sokat segít és jóval stabilabb vagyok, mint állva. Ez már valahogy az elején kialakult nálam, igaz, hogy a térdelő fájdalmas, de amúgy jó, nem zavar, hogy kényelmetlen.

A lámpalázat is legyőzte a harmadik és utolsó versenyszámára, egyúttal értékelte élete első olimpiai szereplését is az Indexnek:

Ma már könnyebb volt, nem izgultam annyira, tudtam koncentrálni és lassítani, amikor meg kellett várnom, hogy lenyugodjak. Összességében nagyon élveztem az olimpiát, bár egyik számban sem lőttem kiemelkedően jól, sőt inkább végig közepesen, de első tanulásra ez jó volt. Remélem, azért lesz bennem még pár olimpia, azokhoz pedig rutint kell szerezni.

(Borítókép: Mészáros Eszter a női 3 testhelyzetű, 50 méteres puska olimpiai selejtezőjében. Fotó: Ann Wang/Reuters)

Rovatok