Index Vakbarát Hírportál

Első olimpiáján indult, rögtön meg is nyerte Zverev

2021. augusztus 1., vasárnap 11:37

A világelső Novak Djokovicsot is elbúcsúztató német Alexander Zverev simán, két szettben legyőzte Karen Hacsanovot, és megnyerte a tokiói olimpiát férfiteniszben.

Az örmény apától és orosz anyától származó Karen Hacsanov óvodáskora óta teniszezik, de az oviban bizonyára nem gondolkodott azon, vajon eljut-e valaha az olimpiai döntőbe. Ehhez Tokióban a világranglistán 13. Diego Schwartzmanon és az ATP-ranglista 11. helyén álló Pablo Carrenón is keresztül kellett verekednie magát. Tegyük mindjárt hozzá, ez semmi ahhoz képest, amit a másik ágról érkező Alexander Zverev hajtott végre. A német az elődöntőben 1:6-os kezdés után verte meg a világelső Novak Djokovicsot, nem volt kérdés, hogy a döntőben is a 24 éves, monte-carlói születésű teniszező az esélyes.

 Ehhez mérten kezdett: rögtön az első szett harmadik játékában elvette az orosz adogatását, és sokszor ellenfele némiképp gyengébb fonákjára játszva szerezte a pontokat. Hacsanovnak is volt bréklehetősége, de nem tudta kihasználni, így 5:3-nál Zverev az első szettért fogadhatott. Az addigi leghosszabb játékban sikerült újra elvennie ellenfele adogatását, és megnyerte az első játszmát (6:3).

A második szett elején Zverevtől már a 12. nyerő ütést láttuk – egy vonalra ütött fonákkal nyerte az első játékot –, míg Hacsanovnak mindössze három nyerője volt bő háromnegyed óra után.

Eközben sokat hibázott az orosz, és Zverev megint hamar brékelhetett volna, de Hacsanov megbízható tenyeresével hárította. A harmadik lehetőséget viszont már nem szalasztotta el, 2:0-lal kezdett, robogott az olimpiai bajnoki cím felé. 

Innentől Zverevnek állt a zászló, sorozatban hat játékot nyert, és a legnehezebb, kiszorított helyzetekből is nyerőt ütött. Hacsanov mindennel megpróbálkozott, de semmi sem jött össze neki, egy széles ütés után Zverev már 5:0-ra vezetett.

A meccsben maradásért adogathatott, de úgy tűnt, ő sem hisz már abban, hogy megfordíthatja a mérkőzést. Becsületből megnyerte saját adogatását, de Zverev nem izgult a végén, és kevesebb mint másfél óra alatt lezárta az összecsapást. 

A vége: 6:3, 6:1, Alexander Zverev az olimpiai bajnok. 

A női páros döntőjében:
Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova (cseh, 1.)–Belinda Bencic, Viktorija Golubic (svájci) 7:5, 6:1

(Borítókép: Alexander Zverev. Fotó: Julian Finney / Getty Images)

Rovatok