Index Vakbarát Hírportál

A lengyel nagykövetségre menekült a fehérorosz futónő

2021. augusztus 2., hétfő 12:34

Úgy tűnik, megkapja a politikai menedékjogot Lengyelországtól Kriszcina Cimanouszkaja, akit akarata ellenére akartak hazahurcolni az olimpiáról.

Vasárnap Kriszcina Cimanouszkaja egy, a Belarusz Sportszolidaritás Alapítvány által közzétett videofelvételen azt mondta, hogy miután bírálta a fehérorosz olimpiai csapat vezetését, eltávolították őt az atlétaválogatottból, és akarata ellenére a tokiói Haneda repülőtérre vitték, hogy hazaküldjék. A sportoló nagyon fél a következményektől, ezért a reptéren nem szállt fel a repülőre, japán rendőri védelmet kért, és több ország konzulátusával is felvette a kapcsolatot.

A Reuters hétfőn azt írta, hogy Cimanouszkaját befogadta a tokiói lengyel nagykövetség, és lengyelországi források szerint politikai menedékjogot kap a lengyelektől.

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter korábban azt írta Twitteren, hogy a fehérorosz sportoló megkapja a lengyel vízumot, biztosan be fogják engedni az országba. Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes a távirati iroda közlése szerint azt mondta, a sportolónak kiállítják a humanitárius vízumot, így a napokban indulhat repülővel Varsóba. 

A Reuters tudósítása szerint Cimanouszkaját a reggeli órákban piros-fehér zászlót tartó hivatalnokok fogadták a nagykövetség bejáratánál, ezek a fehérorosz ellenzék színei.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője korábban azt nyilatkozta, egyelőre gyűjtik az információkat az ügyben.

Kriszcina Cimanouszkaja a 200 méteres síkfutás előfutamában indult volna hétfőn.

Rovatok