Index Vakbarát Hírportál

Mao-jelvény és kiállás az elnyomottakért az olimpiai dobogón

2021. augusztus 4., szerda 07:00

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban szigorúan tiltotta az ötkarikás játékokon politikai vagy társadalmi ügyekben a véleménynyilvánítást. A tokiói olimpia előtt enyhítettek az ötvenedik cikkelyen, lehetővé téve a sporteseményeket megelőző demonstratív cselekedeteket.

Ezt kihasználta több labdarúgó-válogatott, amikor a kezdő sípszó előtt a rasszizmus ellen tiltakozva letérdeltek a játékosok, de a dobogón, a mérkőzések és a versenyek közben továbbra is tilos a hasonló jellegű állásfoglalás.

Raven Saunders, az ezüstérmes női súlylökő ennek ellenére a dobogón állva, kezeit a feje fölé emelve, X-et formázott, amivel azt a kereszteződést akarta megjeleníteni, ahol az elnyomott emberek találkozhatnak. A NOB vizsgálja az esetet.

Az amerikai sportoló később a The Guardiannek elmondta, hogy azokat a csoportokat támogatta a gesztussal, melyeknek ő is tagja, ezek a feketék, az LMBTQ-közösség és a mentális problémákkal küzdők.

Mao-kitűző a kínaiakon

A pályakerékpár női csapatsprintjében aranyérmes kínai Pao San-csü és Csung Tien-si országuk korábbi vezetőjének, a Kínai Népköztársaság alapítójának, Mao Ce-tungnak a jelvényét viselték az éremátadó ünnepségen.

A NOB ezt is vizsgálja, de hivatalos kommentárt egyelőre nem tettek közzé.

Rovatok