Index Vakbarát Hírportál

Hiba csúszhatott Hosszú Katinka olimpiai felkészülésébe

2021. augusztus 4., szerda 19:54

Katinka fizikális felkészítése láthatóan nem sikerült jól - állítja Cseh László fizikai trénere. Szakértők nyilatkoztak az Indexnek az időzítés jelentőségéről.

Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya

Egy olimpiát megelőzően a csapatok már túl vannak egy 2-2,5 hónapos felkészülésen. Ezen időszak alatt a minél magasabb alapállóképesség, gyorsasági állóképesség és a maximális erő elérése a cél. A helyszínen már a frissítés és a gyorsítás van fókuszban. Vízilabdában folyamatosan cserélni kell egy-egy mérkőzésen. A vízben nem lehet pihenni, a terhelés lényegében a savas állapot határán billeg.

A mérkőzések után vannak úgynevezett „frissítő edzések”, ahol van lehetőség az izmok átmosására. Előfordulhatnak erősebb edzések is. Rehabilitációnál a detoxikálás és a frissítés egyaránt fontos. Abban az esetben, ha egy csapat kevésbé erős ellenféllel játszik, majd utána három nap múlva egy vele azonos szinten lévő ellenfél következik, lehet tartani egy erősebb emlékeztető edzést nem sokkal az előző mérkőzés után.

Hajdu Tamás, az NB I-es Budakalász kézilabdacsapatának edzője

Nálunk, a Budakalásznál funkcionális edzés, valamint fizikális és mentális felkészítés van. A bajnokság eléggé intenzív, de a szünidőben több a pihenő, meg persze a meccsek közt is figyelni kell a pihenőkre. Nyáron viszont muszáj több szünetet tartani, ámbátor ilyenkor hosszabb szünetet kell tartani, de akkor is úgy, hogy tartsanak be egy programot a játékosok. A pihi után pedig fontos a laborvizsgálat, a fizikai felmérés, az átmozgatás, a torna és a videózás

 nyilatkozta az Indexnek.

Dr. Rácz Levente, Cseh László fizikai felkészítője

Szintén a portálunknak nyilatkozott a Testnevelési Főiskola szakértője és szakedzője, dr. Rácz Levente, aki egyben Cseh László felkészítését is felügyelte.

Az úszókat, ha összehasonlítjuk a vívókkal, akkor elmondható, hogy előbbik sokkal nagyobb terhelést kapnak, mert nyilván többet is versenyeznek, erőteljesebb fizikumra van szükségük. Minidig a sportágat kell nézni, mindenben más felkészítésre van szükség. Van egy preventív és egy szakági felkészítés, heti szinten vizsgáljuk a kondijukat, az pedig változó, hogy napi hány edzést kapnak. Egyébként, ha más sportágakat nézünk, Lőrincz Tamástól óriási teljesítmény, hogy 34 évesen aranyat nyert. Katinka fizikális felkészítése láthatóan nem sikerült jól, Cseh Laci kihozta magából a maximumot az utolsó olimpiáján, Milák pedig egy igazi zseni, aki rengeteget fejlődött, nagy jövő áll előtte.

Rovatok