Index Vakbarát Hírportál

Rasovszky Kristóf ezüstérmes lett nyílt vízi úszásban

2021. augusztus 5., csütörtök 01:21 | aznap frissítve

Rasovszky Kristóf ezüstérmes lett 10 kilométeren a tokiói olimpián, ezzel ő lett az első magyar férfi nyílt vízi úszó, aki érmet szerez az ötkarikás játékokon.

Ahogy tegnap a női versenyen – amelyet Olasz Anna a negyedik helyen zárt –, úgy csütörtökön a férfiak tíz kilométerén is hőség és meleg víz fogadta az úszókat, akik helyi idő szerint 6.30-kor ugrottak a Tokiói-öbölbe. A korai időpont a nagy meleget volt hivatott ellensúlyozni. A lebonyolítás a férfiaknál sem változott: hét, egyenként 1,4 kilométeres kört tettek meg az úszók.

Már az első kör végén elszakadt a mezőnytől a Florian Wellbrock, Rasovszky Kristóf, Marc-Antoine Olivier hármas, hozzájuk egy körrel később csatlakozott az olaszok kiválósága, Gregorio Paltrinieri. Az élen haladóknak sikerült nagyobb előnyt (mintegy húsz másodpercet) kiharcolniuk. Féltávnál azonban közelebb zárkózott a mezőny, az első nyolc úszó tempózott 18 másodpercen belül, a többiek viszont már jócskán leszakadva, közel egy percre.

Rasovszkynak a felnőtt mezőnyben az öt kilométer volt eddig az erősebb száma: ezen a távon lett világbajnok 2019-ben Kvangdzsuban, valamint Európa-bajnok 2018-ban Glasgow-ban. Tokióban azonban ez nem érződött: a negyedik kör után is másodikként haladt a német Wellbrock mögött. Az utolsó előtti körben Paltrinieri és Olivier beúszott Rasovszky elé, hihetetlenül nagy hajrá következett.

Az utolsó frissítőnél a német nem állt meg, Rasovszky viszont igen, ők ketten haladtak az élen tíz másodpercre leszakítva a többieket. Wellbrock diktálta a tempót, a medencében is versenyző német remek technikával úszott, ma nem lehetett megverni, ő lett az olimpiai bajnok. 

Rasovszky kiegyensúlyozott úszással másodikként csapott célba, ezzel ő nyerte a nyílt vízi úszás első magyar férfi olimpiai érmét. 

A bronzérmet a medencében szintén remeklő Gregorio Paltrinieri nyerte – szorongatta Rasovszkyt az olasz utolsó 500 méteren, de nem tudta megelőzni.

TOKIÓ 2020
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, FÉRFIAK
1. Florian Wellbrock (német) 1:48,33
2. RASOVSZKY KRISTÓF 1:48,59
3. Gregorio Paltrinieri (olasz) 1:49,01

(Borítókép: Rasovszky Kristóf a tokiói olimpia nyílt vízi versenyén. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok