Index Vakbarát Hírportál

Karatebravúr: Hárspataki Gábor olimpiai bronzérmes

2021. augusztus 6., péntek 12:35 | aznap frissítve

Hárspataki Gábor karatéban bronzérmet nyert a tokiói olimpián. A magyar versenyző a csoportkörből két győzelemmel a második helyen jutott tovább, az elődöntőben az azeri Rafael Agajev legyőzte őt, így bronzérmes lett.

Út az elődöntőig: eltört orr, utolsó pillanatban bevitt fejrúgás

A dzsúdóról már ismerős helyszínen, a Nippon Budokan csarnokban rendezték az olimpián debütáló karate versenyeit. A férfiak 75 kilogrammos súlycsoportjában Kumite stílusban lépett tatamira az Európa-bajnoki ezüstérmes Hárspataki Gábor, méghozzá az A csoportban. Ellenfelei a vb-ezüstérmes japán, Nisimura Ken, a szintén világbajnoki 2. ukrán, Sztanyiszlav Horuna, az egyiptomi Afrika-bajnok, Abdelaziz Abdalla, valamint a Pánamerikai Játékok amerikai győztese, Thomas Scott voltak.

A lebonyolításról érdemes megjegyezni, hogy két ötfős csoportba osztották a versenyzőket, az első két helyezett jutott az elődöntőbe, aminek győztesei vívták a finálét, a vesztesek bronzérmesek. A Kumite-mérkőzések három percig tartanak, a több pontot szerző versenyző nyer. Az akciók közül az ippon 3, a waza-ari 2, míg a juko 1 pontot ér.

Hárspataki Gábor első meccsét Abdelazizzal vívta, mindketten két-két jukót értek el, ám mivel a magyar karatékáé volt az első támadás, így ő nyert. Második küzdelmében Thomas Scott egy ipponnal kezdett ellene 32 másodperc után, de Hárspataki három jukóval kis híján kiegyenlített. Az amerikai azonban be tudott vinni még egy ippont az utolsó másodpercekben, amivel végleg eldöntötte a győzelemért járó 2 pont sorsát.

Az ukrán Horunával nem bírtak egymással, és mivel egyiküknek sem volt érvényes támadása, a 0–0 döntetlent és pontosztozkodást hozott. Utolsóként jött a legnehezebbnek vélt összecsapás a japán Nisimurával. Az elődöntőbe jutáshoz mindenképpen győzelemre volt szükség.

Harmincöt másodperc volt hátra, amikor a japán egy jukót ért el. Fischer Mihály, Hárspataki Gábor edzője jelezte, hogy támadnia kell, keresni a helyzetet. Az utolsó másodpercben sikerült: Hárspataki fejbe rúgta a japánt, ippont ért el, így megnyerte a meccset, ezzel bebiztosította helyét az elődöntőben.

Egy ilyen első versenyen az embernek nagyon sok minden átfut a fején, a sportpszichológusom tanította meg, ha túl sok mindenre gondolok, bízzak az edzőmben. Szerencsére így volt, és össze is jött. Azt tanácsolta, hogy rúgjam fejbe a japánt. A második kör óta Pinocchio vagyok, mert eltört az orrom, minden nagyobb versenyen megfaragják egyébként. Voltak hibák is természetesen, az amerikai ellen jól felhoztam a meccset, de fordítani akartam túlságosan, és belerohantam egy fejrúgásba. Senki sem tökéletes, de a továbbjutás a munka gyümölcse. Az ukrán ellen is a győzelemre mentem, ott is kivártam. A japán ellen is hasonló volt a taktika, és szerencsére a végén összejött a fejrúgás. A következő ellenfelemben gondolkodom, nem az éremben, mindenképpen döntőbe szeretnék jutni. Éreztem mindenki támogatását otthon. Lement a teher, most már a csillagos ég a határ. Olyan a fejem, mintha 15 kilogramm szén lenne mindkét fülemen, de olyan lelki fröccsben vagyok, hogy nem érzem

– értékelt a vegyes zónában az elődöntőbe jutást érő győzelme után Hárspataki Gábor.

Sima vereség az elődöntőben, de szépen csillogó bronzérem

Az elődöntőket magyar idő szerint 13.22-kor rendezték volna, azonban volt némi csúszás a programban. Hárspataki Gábor a döntőbe kerülésért a B csoportban négy meccséből hármat megnyerő és ezzel az élen záró Rafael Agajevvel találkozott. A másik ágon egyébként az olasz Luigi Busa és a Hárspatakival döntetlenre végző Horuna csapott össze.

A pirosban küzdő Hárspatakit földre vitte az azeri, ahol meg is ütötte, videózták a találatot, míg a magyar karatékához orvost hívtak, ápolni kellett a törött orrát. A videózás eredményeként ippont és három pontot kapott az azeri, amit a küzdelem felénél egy jukóval is megtoldott, így 4:0-ra vezetett. Hetven másodperc volt hátra, amikor jött egy újabb videózás, ebből is az azeri jött ki jobban, waza-arit kapott, 6:0-ra módosult az eredmény. A hajrában egy jukót is bevitt, így simán nyert és jutott döntőbe, míg Hárspataki Gábor olimpiai bronzérmes lett.

„Nagyon szomorú vagyok. Nem akarok sírni, de nem erre számítottam, hogy az ellenfelem minden pontot megkap. Az első akciója szerintem nem volt érvényes pontlehetőség, az enyémet nem kártyáztuk meg. Köszönöm szépen mindenkinek, aki mellettem volt és segített ebben a bronzéremben. A mentáltrénertől a személyi edzőmön át a masszőrömig, valamint a szövetségnek és az MTK-nak is. A másik csoportban volt két topversenyző, a miénkben pedig óriási küzdelem volt, bárki elődöntőbe juthatott volna. Büszkévé tesz ez a bronzérem.

Zavart az orrtörés természetesen, de az adrenalin és az akarás vitt előre. Talán még sosem kaptam ki 7:0-ra, ez szíven ütött, de néhány nap múlva valószínűleg máshogy fogom már értékelni ezt.

Amikor olimpiai sportág lett a karate, eldöntöttem, hogy szeretnék részt venni az olimpián. Hosszú utat tettem meg idáig, sok felemelő pillanattal és éremmel, de ugyanennyi mélyponttal. Mentáltrénerrel az MTK javaslatára kezdtem el dolgozni, az első eredmények nagyon látványosak voltak, éremlavinát indítottam el. A koncentrációban nagyon sokat segített, akár nyolc meccsen keresztül is úgy tudok összpontosítani, ahogy szeretnék. 

Huszonöt évesen nagyon korai még a visszavonulásról beszélni, szeretnék kijutni a világjátékokra, a 2023-as hazai világbajnokságot pedig megnyerni. Megbeszéljük az edzőmmel a tokiói tapasztalatokat, szeretnék még szép érmeket nyerni a jövőben. A karate nem egy olyan monoton sportág, mint az úszás, ahol csak magad és az idő ellen dolgozol. A karatéban nem lehet tudni, hogy az adott pillanatban mi fog történni – ezért szeretem ezt a sportágat. Érzelmi küzdő vagyok, de szeretek az edzőmre is támaszkodni”

– mondta az elődöntője után Hárspataki Gábor, és hozzátette: a magánéletben kicsit szeleburdi, de közvetlen és nyitott személyiség, szeret a társaság középpontjában lenni.

Rettentően örülök ennek a bronzéremnek. Fantasztikus volt a japán versenyző elleni pontszerzés az utolsó pillanatban. Csodálatos élmény volt ez az olimpia. Az azeri ellen is lett volna esélye, de ezen a szinten ha valaki megszerzi a vezetést, onnan nagyon nehéz fordítani. Ő egy klasszis, nekünk van még hova fejlődnünk, ezt tiszteletben is tartjuk. A második meccse után már láttam egyébként, hogy eltört az orra, és ez késlelteti a reakciót és rontja a koncentrációt. Gábor nagy küzdő, de nem az az erőssége, hogy taktikailag fegyelmezetten végigvisz egy mérkőzést. Az utolsó pillanatban ösztönösen érzi, hogy mi az, amivel meg tudja fordítani az adott meccset. Ebben tudom én jól segíteni. Talán nem mi vagyunk a világ legjobbjai, de nagyon jó az összhang közöttünk. Sok érmet és élményt éltünk meg az elmúlt években. A következő öt év fogja meghatározni, milyen karriert fut be. A 2023-as hazai rendezésű világbajnokság a cél, ott aranyérmet szeretnénk szerezni. A sportágunknak nagyon sok idő kellett, hogy bekerüljön az olimpiára, így már a kijutás is meghatározó pillanat volt. Az, hogy érmet is szereztünk, azt mutatja, hogy a magyar karate jó úton van a világ élvonala felé

– mondta a vegyes zónában az elődöntő után Fischer Mihály, Hárspataki Gábor edzője.

(Borítókép: Hárspataki Gábor – kékben – az egyiptomi Abdelaziz elleni küzdelemben. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok