Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai sztárkosaras szerint az NBA-ben könnyebb pontot dobni, mint az olimpián

2021. augusztus 6., péntek 21:50

Az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata a Franciaország elleni vereséggel (76–83) kezdte a tokiói olimpiát. Gregg Popovich legénysége végül magára talált, bejutott a döntőbe, ahol ismét a franciákkal találkozik – szombat hajnali 4.30-kor.

Aki azt gondolná, hogy a kizárólag NBA-játékosokat felvonultató Team USA számára könnyed sétagalopp az olimpia, az nagyon is téved, számos nehézséggel kell ugyanis szembenézniük a kosarasoknak, amiről Damian Lillard, a Portland Trail Blazers sztárja is beszámolt.

A 31 éves irányítóval az Inside Buzzt alapító Mikey Domagala beszélt, és Lillard elárulta, egyetért Luka Donciccsal, aki korábban azt állította, hogy az NBA-ben jóval könnyebb pontot szerezni, mint az európai kosárlabdában – írja a fadeawayworld.net.

Most már értem, miért mondta ezt Luka. Az NBA legjobb pontszerzői főleg triplákat dobnak, valamint sok faultot fújnak ellenük, ám a FIBA mérkőzésein jóval kevesebbet szabálytalanságot ítélnek meg a játékvezetők, sokkal fizikálisabb a kosárlabda. Ezenkívül nincs három másodperces szabály, így a festék is zsúfoltabb, még sincs annyi büntető. Nehéz így. Sok olyan szabály van, amely megkönnyíti a pontszerzést az NBA-ben

– mondta Lillard.

Lillardnek sem megy annyira az olimpián, mert amíg az előző NBA-idényben 28.8 pontot átlagolt mérkőzésenként, addig Tokióban csak 11.2-t.

Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy amíg Portlandben ő a csapat legnagyobb sztárja, elsősorban ő felel a pontszerzésért, addig az amerikai válogatottban sokkal inkább eloszlanak a pontok, és nem is rá játsszák ki elsősorban a figurákat, kevesebbszer kerül dobóhelyzetbe.

Az irányító jelenleg a Team USA negyedik legeredményesebb játékosa – Kevin Durant (19.0), Jayson Tatum (14.4) és Jrue Holiday (12.0) is több pontot szerzett nála –, ám ezen aligha mérgelődik majd, amennyiben az amerikaiak legyőzik Franciaországot a szombati döntőben.

Rovatok