Index Vakbarát Hírportál

Marosi Ádám olimpiai hatodik öttusában!

2021. augusztus 7., szombat 12:44

A férfi öttusázók szombati versenyében Marosi Ádám hatodik, Kasza Róbert pedig 26. lett

Kovács Sarolta bravúros bronzérme után a férfi öttusázók versenyében is reménykedhettünk dobogós helyezésben. Kasza Róbertnek ugyan nem sikerült túl jól a csütörtöki körvívás, Marosi Ádám viszont a 10. helyről várhatta a szombati folytatást, azon belül elsőként a 200 méteres gyorsúszást. Ott aztán 1:59.50-es idővel a kilencedik helyen végzett, míg Kasza 2:00.61-gyel a 12. lett, mindketten javítottak tehát.

Sőt, Kasza a bónusz vívásban két győzelmet is aratott, Marosi viszont nullázott, de így is a kilencedik helyen állt két tusa után 531 ponttal, a harmadik helyezett belorusz Ilja Palazkov mögött mindössze 21 pont volt a lemaradása.

Kasza Róbert a 22. pozícióból, 501 ponttal várta a lovaglást.

Amely hatalmas botrányt kavart a női verseny miatt, a lovak ugyanis az eső és az ideges öttusázók miatt igencsak fegyelmezetlenül viselkedtek a pályán pénteken. Mindössze két (litván) versenyző tudott 300 pontot elérni a harmadik tusában, egyikük, Gintare Venckauskaite a Farome nevű lovon vitte véghez ezt a bravúrt. Marosi Ádámnak is Farome-ot sorsolták ki, míg Kaszának I'm on top jutott, aki pénteken nem versenyzett. 

Sajnos Kasza lován látszott kicsit a megilletődöttség, rögtön a második akadálynál megállt, a magyar öttusázó viszont innen bravúrral összeszedte és 271 pontra mentette a kört.

Farome már jobban viselkedett a londoni bronzérmes Marosi alatt, egyetlen akadályt sem vert le, de három másodperccel túllépték a 80 másodperces időkorlátot, ezzel együtt a 297 pont így is remek teljesítmény volt.

Ráadásul mivel többen is hibáztak az előtte állók közül, így a tusa végén már a 7. helyen állt 828 ponttal, a 3. helyezett cseh Jan Kuf mögött mindössze 10 pont volt a lemaradása.

A brit Joseph Choong (859) és a dél-koreai Dzsung Dzsing-hva (847) kissé elléptek, de mögöttük óriási versenyre lehetett számítani, a 3-10. helyezett között csupán 14 pont, azaz 14 másodperc volt a különbség a kombinált szám előtt. Kasza Róbert a 24. pozícióból, 87 másodperces lemaradással vághatott neki a 3200 méteres távnak és a közbeeső lövészetnek.

Marosi első lövései nem voltak túl pontosak, 19 másodperc alatt „szedte le" az 5 kört, így visszaesett a 9. helyre, de természetesen semmi sem volt veszve ekkor.

Az 5-9. pozícióban lévő futók egyszerre értek oda a második lövéshez, ami Marosinak jobban sikerült az előzőnél. Az élen Choong haladt, mögötte két koreai, Dzsung és Dzsu Vong-te és Kuf, majd jöttek Marosiék, a magyar versenyző a hetedik helyen futott 1200 méter megtétele után. Marosi Ádám harmadik szériája a másodiknál is jobb volt, egy helyet előre is lépett, de nagy versenyben volt a brit James Cooke-kal.

Az élen hatalmas harc alakult ki Choong és az egyiptomi Ahmed Elgendi között, amikor már csak 400 méter volt hátra. Marosi pedig feljött az ötödik helyre!

Az utolsó métereken lefutotta a cseh Martin Vlach, de így is a kitűnő, hatodik helyen ért célba a 37 éves versenyző!

Choong megnyerte a futóversenyt Elgendivel szemben, harmadikként Dzsun ért célba, míg Kasza Róbert 26. lett.

Rovatok