Index Vakbarát Hírportál

Huszonöt éve nem volt ilyen sikeres olimpiája Magyarországnak

2021. augusztus 8., vasárnap 11:46

Magyarország a 15. helyen zárta a tokiói nyári játékokat, 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel, a 20 medália pedig az 1996-os atlantai olimpia óta a legtöbb, amelyet a magyar küldöttség szerzett. Az éremtábla élén az Egyesült Államok végzett 113 éremmel (39 arany, 41 ezüst és 33 bronz).

Vasárnap a magyar vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett a tokiói olimpia záró napján. Ez volt a magyarok utolsó, 20. érme az egy évvel elhalasztott nyári játékokon, amelynél többet, 21-et csak 25 évvel ezelőtt, az 1996-os atlantai olimpián sikerült elnyerni.

A magyar csapat kajak-kenuban bizonyult a legsikeresebbnek, Kopasz Bálint a királyszámban (K–1 1000 méter), Tótka Sándor a sprintszámban (K–1 200 m) nem talált legyőzőre, a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású kajak négyes pedig 500-on diadalmaskodott. Ezt a számot London és Rio után sorozatban harmadszor nyerte meg Magyarország. Ezen kívül két ezüst- és egy bronzérem volt a magyarok mérlege kajak-kenuban.

Szilágyi Áron szintén triplázott, kardvívónk is harmadik aranyérmét szerezte Tokióban. Milák Kristóf 200 méter pillangón oktatta a mezőnyt az uszodában, Lőrincz Tamás pedig olimpiai bajnoki címmel koronázta meg irigylésre méltó pályafutását a kötöttfogású birkózók 77 kg-os versenyében. 

A magyar csapat az aranyak mellett hét ezüstöt és hét bronzot nyert még a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendezett nyári játékokon.

A mostani teljesítményt legutóbb 25 évvel ezelőtt Atlantában tudták túlszárnyalni a magyar sportolók, az akkori 21 érem közül 7 arany, 4 ezüst, 10 pedig bronz volt.

Ami az összesített végeredményt illeti, mindhárom éremfajtából az Egyesült Államok szerezte a legtöbbet. 

HA A NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK TÖRTÉNETÉT NÉZZÜK, 1896 ÓTA ÖSSZESEN 2528 MEDÁLT NYERTEK AZ AMERIKAI SPORTOLÓK, 2004 ÓTA PEDIG MINDEN ÉVBEN 100 ÉREM FeLeTT ZÁRTAK.

A rekordjukat aligha fogják megdönteni, 1904-ben ugyanis hazai környezetben, St. Louisban összesen 244 éremmel zárták a nyári játékokat. A legnagyobb érembánya az atlétika és az úszás volt az államok számára.

Kína szerezte a második legtöbb érmet, szám szerint 88-at. Ebből 38 arany, pont eggyel kevesebb, mint az amerikaiaknak. Ezüstből 32-t, bronzból 18-at hoztak össze a kínai sportolók. Kína szinte az olimpia kezdete óta vezette az éremtáblát, ezért különösen fájdalmas lehet ez a második hely, hiszen az utolsó pillanatban bukta el a vezető helyet. Az országban hidegháborús világpolitikai hangulat miatt különösen fontos lett volna az USA megelőzése, amely végül nem jött össze. Összesítésben Kínának 546 érme van a nyári olimpiai játékok történetében, azonban az ázsiai állam csak 1984 óta vesz részt a megmérettetésen.

Harmadik helyen Japán végzett, 27 arany, 14 ezüst és 17 bronz az ország mutatója, azaz összesen 58 érmet szereztek a házigazda sportolói. Mind az aranyakat tekintve, mind az összesítést, Japánnak az elmúlt 100 évben – 1920 óta vesznek részt a játékokon  ez messze a legsikeresebb szereplése.

Ha nem az aranyak, hanem a legtöbb érem alapján rangsorolnánk, Japán csak az ötödik helyen állna, előtte Nagy-Britannia (65 érem) és az Orosz csapat (70 érem) foglalna helyet.

A tokiói olimpia záróünnepsége magyar idő szerint 13:00 órakor kezdődik, 2024-ben pedig Párizs ad majd otthont a sportvilág legnagyobb ünnepének.

(Borítókép: Mohd Rashfan / AFP)

Rovatok