Index Vakbarát Hírportál

Még az elképzeléseinket is felülmúlta a tokiói szereplés

2021. augusztus 10., kedd 05:58

Vasárnap hivatalosan is véget ért a tokiói olimpia, így ideje visszatekinteni a mögöttünk hagyott szűk három hét eseményeire, és megvizsgálni, mennyire voltak messze az elképzelések a valóságtól.

Az olimpiát megelőzően összeszedtünk néhány statisztikákkal foglalkozó oldal, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a szerkesztőség tagjainak véleményét is a témában.

A rendkívül pozitív jövőképet festő Gracenote jövendölése (9 arany, 28 érem) azért jócskán elmaradt (persze, adódik a kérdés, hogy ez mennyire volt alapvetően reális), a MOB által várt 13 érmet jócskán felülmúltuk (itt is, hogy mennyire volt ez alálőtt tipp), az olimpiai éremjóslással foglalkozó Olympic Medals Predictions oldalon pedig 8 arany és 16 érem volt a tipp.

A szerkesztőségi tippjátékunkban öt és kilenc arany, valamint 15 és 20 érem között lőttük be az intervallumot, az átlagot tekintve 7 aranyra és 18 éremre tippeltünk.

Ehhez képest a mieink hat arannyal, hét ezüsttel és hét bronzzal, vagyis 20 éremmel zártak Tokióban, aminél többet legutóbb 25 éve, Atlantában szerezünk (7, 4, 10).

Az aranyvárományosaink közül Milák Kristóf elviselte az esélyesség terhét a 200 méteres pillangóúszás fináléjában, a női kajak négyes 500 méteres aranya is jött, ahogyan a szakágtól remélt két-három arany (3) is ült. Szilágyi Áron ugyancsak megvédte címét.

Lőrincz Tamásnál akadtak érmes reményeink, az arannyal viszont túlszárnyalta elképzeléseinket, Berecz Zsombornak viszont nem sokon múlt, hogy hozza a bátor tippet – ezüsttel zárt vitorlázónk.

További remélt aranyesélyeseink közül Rasovszky Kristóf ezüstérmes lett, a férfi kard- és vízilabdacsapat bronzzal zárt. Öttusában Kovács Sarolta is harmadik lett, ebben a szakágban is volt egy kósza aranytippünk, Péni Istvánnak sajnos az éremre sem volt esélye, Kapás Boglárka kevéssel maradt le a dobogóról, Hosszú Katinkának pedig ezúttal az ötödik hely volt a legjobbja.

Ami a naponkénti leosztást illeti, augusztus 3-ig kicsit aggódhattunk, hogy a várakozásokon alul szerepelnek a mieink, addig ugyanis 2-2 arany, ezüst és bronz állt a magyar delegáció neve mellett, de csak múlt kedden öt érem (2, 2, 1) jött össze, és a hátralévő napok mindegyikében született legalább egy dobogós helyezésünk (a vége a már említett 6, 7, 7 lett).

Olvasóink remekül tippeltek, a hat-hét arany (6) és a 15-20 érem (20) is jött!

Hány aranyérmet szereznek a magyar sportolók Tokióban?

  • 2298
    Hatot vagy hetet
  • 1533
    Nyolcat vagy kilencet
  • 1412
    Négyet vagy ötöt
  • 972
    Legalább tízet
  • 346
    Legfeljebb hármat

Hány éremmel zárnak a mieink Japánban?

  • 1788
    16-20 között
  • 1490
    11-15 között
  • 938
    Húsznál is többel!
  • 333
    Legfeljebb tízzel

Összességében tehát bár az aranyakért vívott csaták talán kicsit kevésbé alakultak olyan fényesen, mint sokan remélték, az érmek számában remek olimpiát zárt a magyar küldöttség.

(Borítókép: Milák Kristóf az olimpiai aranyérmével –  Jean Catuffe/Getty Images)

Rovatok