Index Vakbarát Hírportál

Gördeszka

2021. július 21., szerda 10:59 | két éve frissítve

A gördeszka is új sportágként szerepel az olimpia palettáján. A sport az Egyesült Államokból származik, a szörf és a görkorcsolya keverékéből jött létre – a görkorcsolya kerekeit egyszerűen rászerelték a szörfdeszkára –, majd az 1960-as években elkezdték fejleszteni. Az első igazi gördeszkákat 1963-tól kezdték el gyártani, és még abban az évben tartották meg az első versenyt is Kaliforniában. A gördeszkázás egyre népszerűbb lett, és idővel külön kultúrává nőtte ki magát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is azért tűzte ki a tokiói játékok programjára, mert a fiatalok körében rendkívül közkedvelt, és ezzel új piacot nyitnak maguknak. Ugyanakkor a deszkások között nem mindenki örült maradéktalanul, hogy az olimpia része lett, és versenysporttá vált, mivel a sportág éppen a szabad életérzést jelenti számukra.

Tokióban összesen 80-an mérik össze tudásukat, mind a négy versenyszámban – női egyéni park, női egyéni utcai, férfi egyéni park, férfi egyéni utcai – 20-20 gördeszkázó száll harcba az aranyéremért. Az utcai számban korlátokon, padokon kell kreatív trükköket bemutatni, míg a parkszámban speciális medencében zajlik a verseny, ahol különböző ugrásokat kell végrehajtani.

Gördeszka Tokióban

Időpont: július 25.–augusztus 5.
Helyszín: Ariake Sportpark (Tokió)
Résztvevők száma: 80 sportoló
Versenyszámok: 4

(Borítókép: Sky Brown. Fotó: Sean M. Haffey / AFP)

Rovatok