Index Vakbarát Hírportál

Íjászat

2021. július 21., szerda 11:03 | két éve frissítve

Az íj az emberiség egyik legősibb harci eszköze, szinte minden földrészen jelentős történelmi hagyományok köthetők a használatához. Sportágként Európában talán a briteknél van a legnagyobb tradíciója, hiába vagyunk lovasíjász nép, itthon a történelmi hagyományőrzés és a sportlövészet közös metszeteként határozható meg a sportág jelene.

Az íjászat egyike a legősibb sportágaknak, a modern olimpiákon az 1900-as párizsi játékok óta van jelen. Az első sportág volt, amelyben nők is indulhattak, 1904-ben, St. Louisban. Ennek ellenére az íjászat az 1920-as játékok után sokáig nem szerepelt a játékokon, 1972-ben, Münchenben tért vissza. A legtöbb aranyérmet eddig Dél-Korea nyerte, összesen 23-at, a magyarok eddig még nem szereztek érmet.

Tokióban 64 férfi – köztük egyetlen magyarként Balogh Mátyás – és 64 nő indul, összesen öt versenyszámban: női egyes és csapat, férfi egyes és csapat, vegyes.

A cél a 70 méterre lévő, 1,22 méter átmérője cél eltalálása. A találatokat a cél közepétől számított távolságuk alapján 1-10 ponttal jutalmazzák, a 10 pontos kör átmérője alig 12 centi, a vonalat érő találat a magasabb pontszámot kapja meg.

Az íjászok a kvalifikációban körönként hat vesszőt lőnek, maximum negyven másodpercük van egy célzásra. A döntőkben három vessző van egy körben, egy vesszőre legfeljebb húsz másodperc jut.

Íjászat Tokióban

Időpont: július 23–31.

Helyszín: Jumenosima Park (Tokió)

Résztvevők száma: 128 sportoló

Versenyek száma: 5

Magyar résztvevők Tokióban (1)

Balogh Mátyás

(Borítókép: Adek Berry / AFP)

Rovatok