Index Vakbarát Hírportál

Kerékpár, BMX

2021. július 21., szerda 11:38 | két éve frissítve

A BMX eredete az 1970-es évekre vezethető vissza, amikor a gyerekek a motokrosszok trükkjeit kezdték el utánozni biciklivel Kaliforniában.

Az igazi áttörést azonban csak az 1980-as évek elején érte el a sportág, miután bemutatták az E. T., a földönkívüli című filmet, amelynek a végén az emlékezetes, biciklis üldözéses jelenet látható. Onnantól minden gyerek BMX-et kért Amerika-szerte. Ráadásul abban az évben rendezték meg az első világbajnokságot is – a BMX Szövetség 1981-ben alakult meg.

A sportág, egészen pontosan a krossz versenyszáma 2008-ban mutatkozott be az olimpián. Az indulóknak ebben a szakágban nagy tempóban kell végigtekerniük egy olyan pályán, amely tele van kisebb-nagyobb ugratókkal és éles kanyarokkal. Ezért is számít rengeteget, ki hogyan kapja el a rajtot, mert a jó pozíciókért helyezkedni kell.

A másik szakág, a freestyle viszont idén szerepel először az olimpia programjai között. A versenyzőknek különböző trükköket kell végrehajtaniuk, amire 60 másodpercük lesz. Ezeket pontozzák a bírák a nehézség, az eredetiség, a kivitelezés és a kreativitás alapján.

BMX Tokióban

Időpont: július 29.–augusztus 1.

Helyszín: Ariake Sportpark (Tokió)

Résztvevők száma: 66 sportoló

Versenyek száma: 4

(Borítókép: Mariana Pajon 2021. június 25-én. Fotó: Maximiliano Blanco / Getty Images)

Rovatok