Index Vakbarát Hírportál

Kerékpár, országúti

2021. július 21., szerda 11:05 | két éve frissítve

Az egyik legrégebbi olimpiai sportág a kerékpár, melynek országúti száma már az 1896-os athéni olimpia műsorán is szerepelt, akkor férfi mezőnyversenyt rendeztek, és az indulók 87 kilométert tekertek Athén és Olümpia között. Ezek után egy időre kivették a programból, és csak az 1912-es olimpián került vissza, akkor kapásból a játékok történetének leghosszabb, 312 km-es országúti számával. Azóta különböző versenyszámokban mindig volt országúti kerékpár a nyári játékokon, sőt

jelentősen kibővült a kerékpáros olimpiai sportágak létszáma, mert idővel bevették a pályakerékpárt, majd a hegyi kerékpárt és már a BMX-et is. Így összesen 18 sportágban osztanak majd érmeket.

A legrégebbi számban, az országúti kerékpárban a férfiakra egy 234 kilométer vár több komoly emelkedővel, úgyhogy azoknak a bringásoknak kedvezhet a terep, akik a hegyeket is bírják. A nőknek 137 km-t kell tekerniük. A végén érkezési sorrendben osztják ki a helyezéseket, aki tehát a legvégéig az élmezőnyben tud maradni, az jó eséllyel pályázhat olimpiai éremre.

Az országúti egyéni időfutamban ennél jóval rövidebb távot – a férfiaknak 44,2 km-t, a nőknek 22,1 km-t – kell megtenni, és az lesz az olimpiai bajnok, aki a leggyorsabban megy végig a szakaszon.

Szerencsére ebben a sportágban is lehet magyar versenyzőért szorítani, mégpedig a Giro d'Italia idei versenyét sokáig vezető Valter Attiláért.

Országúti kerékpár Tokióban

Időpont: július 24–28.

Helyszín: Muszasinomori park (Tokió)

Résztvevők száma: 264 sportoló

Versenyek száma: 4

Magyar résztvevők Tokióban

Valter Attila – egyéni

(Borítókép: Valter Attila. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok