Index Vakbarát Hírportál

Kerékpár, pálya

2021. július 21., szerda 11:06 | két éve frissítve

A pályakerékpár-versenyeket többnyire bedöntött pályán tartják speciális bicikliket használva. A látványos pályakerékpáros számokból hatot-hatot rendeznek a női és a férfi mezőnyben Tokióban.

Taktikus versenyszámokról van szó, amelyben az indulók olyan bringákat tekernek, amelyeken nincsen fék, vagyis meglehetősen nagy sebességre tudnak felgyorsulni.

A sprintszámból egyéni és csapatversenyt is rendeznek. A keirin már trükkösebb formátum, mert az elején egy felvezető kismotor mögött tekernek a versenyzők, majd a kismotor egyre gyorsít a tempón, aztán az utolsó körökre kimegy, és onnantól szabad a vásár. A végén már észvesztő sebességgel haladnak a bringások, a 60-70 km/h sem ritka a célba érkezéskor.

Van még üldözőverseny csapatok számára, ebben két négyes versenyez egymással a jobb időért. Az omnium pedig összetett verseny, a bringások több napon keresztül különböző számokban (scratch, egykörös sprint, 1 km-es, nőknél 500 méteres időfutam, egyéni üldözés, pontverseny, kieséses szám) versengenek egymással.

Pályakerékpár Tokióban

Időpont: augusztus 2–8.

Helyszín: Izu Velodrome (Izu)

Résztvevők száma: 329 sportoló

Versenyek száma: 12

Rovatok