Index Vakbarát Hírportál

Kosárlabda

2021. július 21., szerda 11:33 | két éve frissítve

A játékot James Naismith alakította ki 1891-ben egy amerikai iskolában. A célja az volt, hogy olyan sportágat alkosson, amelyet a téli hónapokban teremben, kis területen lehet játszani. Eleinte futball-labdával dobáltak a játékosok, akiknek 10 láb (3,05 méter) magasra helyezett barackos kosárba kellett bejuttatni a labdát. Az első mérkőzést 1891. december 21-én rendezték meg, és a portás feladata volt, hogy a sikeres dobás után kivegye a labdát a kosárból egy létráról. Szerencséje volt, a találkozó 1–0-ra végződött, de hamar rájöttek, hogy ez nem a legjobb megoldás, így kinyitották az alját.

A sportág egyre népszerűbb lett, és 1936-ban, Berlinben be is mutatkozott az olimpián – aligha meglepő, az Egyesült Államok győzött.

A nők először az 1976-os olimpián mérhették össze tudásukat, és érdekesség, hogy az első két alkalommal a szovjetek zártak aranyéremmel – 1980-ban egyébként Magyarország női csapata a negyedik helyen zárt, ami az eddigi legjobb magyar eredmény az olimpián kosárlabdában.

Mondani sem kell, hogy az amerikaiak az abszolút csúcstartók: a férfiak az eddigi 19 kiírásból 15-öt megnyertek, míg a nők 11-ből nyolcat.

Az 1988-as szöuli játékokon a férfi amerikai válogatott csupán bronzérmes lett, ám utána hoztak egy döntést, amely szerint profi kosarasok is részt vehetnek az olimpián, így négy évvel később összeállt a Dream Team Barcelonában. A Michael Jordan, Larry Bird és Magic Johnson nevével fémjelzett együttes pedig álomcsapat pedig végigsöpört az egész tornán, mind a nyolc mérkőzését megnyerte, ellenfeleit átlagosan 43,8 ponttal győzte le, a döntőben pedig 32 pontot vert Horvátországra.

Bár azóta csak egyszer, 2004-ben fordult elő, hogy nem az amerikaiak nyerték meg az olimpiát, a Dream Teamhez hasonló csapatot egyszer sem lehetett látni, és ez Tokióban sem lesz másképp. A csapatból hiányoznak a legnagyobb nevek, ráadásul a felkészülés sem sikerült túl jól, Gregg Popovich legénysége a négy felkészülési mérkőzéséből kettőt elveszített. Ettől függetlenül a válogatott számára csak az aranyérem jöhet szóba, minden más eredmény csalódást keltő lenne.

Kosárlabda Tokióban

Időpont: július 25.–augusztus 8.

Helyszín: Szaitama Szuperaréna (Szaitama)

Résztvevők száma: 24 válogatott

Versenyek száma: 2

Csoportbeosztás

Férfiak

A csoport: Csehország, Egyesült Államok, Franciaország, Irán

B csoport: Ausztrália, Németország, Nigéria, Olaszország

C csoport: Argentína, Japán, Spanyolország, Szlovénia

Nők

A csoport: Dél-Korea, Kanada, Spanyolország, Szerbia

B csoport: Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Nigéria

C csoport: Ausztrália, Belgium, Kína, Puerto Rico

(Borítókép: Aris Messinis / AFP)

Rovatok