Index Vakbarát Hírportál

Labdarúgás

2021. július 21., szerda 11:10 | két éve frissítve

Magyarországnál több olimpiai aranyérmet egyetlen ország sem szerzett labdarúgásban a férfiaknál – a válogatott Nagy-Britanniával holtversenyben vezeti a listát három-három bajnoki címmel. A magyar csapat 1952-ben – többek között Bozsik Józseffel, Puskás Ferenccel, Hidegkuti Nándorral, Kocsis Sándorra a soraiban –, 1964-ben és 1968-ban nyert aranyat, míg 1972-ben ezüst-, 1960-ban pedig bronzéremmel zárt. Ráadásul az 1964-es tornán Bene Ferenc 12 góllal lett gólkirály, amivel a mai napig csúcstartó, egyúttal az örökranglista harmadik helyén áll, csak Dunai Antal és a dán Sophus Nielsen előzi meg.

A múltbéli sikerek ellenére magyar csapat az 1996-os atlantai olimpia óta nem szerepelt a játékokon.

A labdarúgás egyébként az első, 1896-os, valamint az 1932-es olimpián nem szerepelt a programban, a többi alkalommal viszont igen, míg a nők 1996-ban szerepelhettek először – ott az Egyesült Államok a legeredményesebb négy aranyéremmel.

A férfiaknál 23 éven aluliak játszhatnának, de mivel egy évvel el kellett halasztani a játékokat, így 24 év a felső korhatár – 1997. január 1. után születettek –, valamint minden keretben lehet három túlkoros. A csapatok összeállítása így is nehézségeket okoz, mivel az olimpiai futballtorna nem rész a FIFA-naptárnak, vagyis a klubok nem kötelesek elengedni a játékosokat, amivel többnyire élnek is, így például hiába nézné valaki szívesen Neymar vagy Kylian Mbappé játékát, csalódnia kell, a Paris Saint-Germain ugyanis egyik futballistának sem adta meg az engedélyt.

Labdarúgás Tokióban

Időpont: július 21.–augusztus 7.

Helyszín: Nemzeti Stadion (Tokió), Tokió Stadion (Tokió), Szaitama Stadion (Szaitama), Nissan Stadion (Jokohama), Kasima Stadion (Kasima), Mijagi Stadion (Rifu), Sapporo Dome (Szapporo)

Résztvevők száma: 24 válogatott

Versenyek száma: 2

Csoportbeosztás

Férfiak

A csoport: Dél-afrikai Köztársaság, Franciaország, Japán, Mexikó

B csoport: Dél-Korea, Honduras, Románia, Új-Zéland

C csoport: Argentína, Ausztrália, Egyiptom, Spanyolország

D csoport: Brazília, Elefántcsontpart, Németország, Szaúd-Arábia

Nők

E csoport: Chile, Japán, Kanada, Nagy-Britannia

F csoport: Brazília, Hollandia, Kína, Zambia

G csoport: Ausztrália, Egyesült Államok, Svédország, Új-Zéland

(Borítókép: Daniel Alves. Fotó: Jason Connolly / AFP)

Rovatok