Index Vakbarát Hírportál

Sportlövészet

2021. július 22., csütörtök 10:51 | két éve frissítve

A sportlövészet már az 1896-os, első modernkori olimpia programjában is szerepelt, és mindössze csak kétszer, 1904-ben és 1928-ban maradt ki a műsorból.

Három fegyvernemben – puska, pisztoly és vadászpuska – állnak céltáblák elé a versenyzők. A puskások 10 méteres távolságról, pisztolyosok 10, 25 és 50 távolságról versenyeznek. Az öt évvel ezelőtti olimpiához képest a puskások 50 méteres fekvő versenyszámában, valamint a pisztolyosok szabad pisztoly számában és dupla trapban sem osztanak már érmeket Tokióban.

A trap, korábbi nevén agyaggalmb-lövészet, egy 10 cm-es átmérőjű, hajítógéppel kilőtt korongot kell egy egy dupla csövű, 12-es kaliberű speciális sörétes puskával eltalálni. A versenyzők 25 korongot kapnak fejenként. Egy sorozat 10 jobbra, 10 balra és 5 egyenes irányban dobott korongból áll. Korongonként 2 lövést adhatnak le.

A skeet lövészet sok mindenben eltér a traptól, kezdve a pálya formájától a dobott korongok útjáig. A pálya itt félkör alakú, a két gép két különböző magasságban lövi ki a korongokat. A korong kilőtt távolsága is rövidebb a trapnál. A dupla skeetben két töltényt tesznek a versenyzők a vadászpuskájukba.

A magyar versenyzők először 1908-ban vettek részt a sportág küzdelmeiben, azóta minden olimpián szerepeltek, az 1984-est kivéve. Eddig összesen hét arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek.

Az első győzelmet 1912-ben Prokopp Sándor érte el a 300 m-es hadipuska számban, míg a legutóbbit Igaly Diána, nyolc éve, Athénban a női skeetesek között. Az egyetlen kétszeres bajnok Takács Károly, aki 1948-ban és 1952-ben is nyert gyorstüzelő pisztolyban. A sportágban minden idők legfiatalabb olimpiai indulója magyar volt. Az 1988-as olimpián Gáspár Olivér 15 évesen és 252 naposan versenyzett.

Négy magyar sportoló indul sportlövészetben Tokióban, közülük a legkomolyabb éremesélyesünk Péni István, aki légpuskában már kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Sportlövészet Tokióban

Időpont: július 24.-augusztus 2.

Helyszín: Aszaka-lőtér (Tokió)

Résztvevők száma: 360 sportoló

Versenyek száma: 15

Magyar résztvevők Tokióban

Major Veronika – légpisztoly, sportpisztoly

Mészáros Eszter – légpuska egyéni és vegyes páros, kisöbű puska összetett

Pekler Zalán – légpuska, kisöbű puska összetett

Péni István – légpuska egyéni és vegyes páros, kisöbű puska összetett

(Borítókép: Pekler Zalán. Fotó: Jonathon Nackstrand / MTI / EPA)

Rovatok