Index Vakbarát Hírportál

Tekvondó

2021. július 22., csütörtök 11:31 | két éve frissítve

A világszerte népszerű dél-koreai küzdősport 2000-ben vált teljes jogú olimpiai sportággá, a hagyományokhoz híven Rióban is 4-4 súlycsoportban rendeztek versenyeket a nők és a férfiak számára. Talán meglepő, de a tekvondó viszonylag fiatal harcművészet és sportág. Az 1950-es években született meg, a tradicionális koreai harcművészetek, önvédelmi technikák és a japán karate elemeinek felhasználásával. Szülőatyjának a dél-koreai hadsereg egy tábornokát tartják, aki elsősorban a katonák számára próbált meg létrehozni egy új önvédelmi rendszert.

Az olimpián is érvényes szabályok szerint a küzdőfelek az érvényes találati felületekre bevitt ütések és rúgások segítségével szerezhetnek pontokat, erre három kétperces menet áll rendelkezésükre, köztük egyperces szünetekkel. A győzelmet több szerzett ponttal, illetve kiütéssel is el lehet érni, míg négy büntetőpont begyűjtése a szabálytalan versenyzőt leléptetését jelenti.

Az első három olimpiai tornát a dél-koreaiak dominálták, összesen 9 aranyérmet szerezve, ám az elektronikus pontozás 2012-es bevezetése teljes kiegyenlítődést hozott a sportágban. Magyarországot először és eddig utoljára Salim József képviselte tekvondóban az olimpián, a korábban dán színekben versenyző sportló a 2000-es sydney-i játékokon ötödik helyezést ért el légsúlyban.

Idén Salim Omar képviseli Magyarországot férfi 58 kg kategóriában. Érdekesség, hogy ő Salim József unokaöccse, illetve az 1992-es barcelonai bemutatóviadalon győztes Salim Gergely fia.

Tekvondó Tokióban

Időpont: július 24-július 27.

Helyszín: Makuhari Vásárközpont (Tokió)

Résztvevők száma: 128 sportoló

Versenyek száma: 8

Magyar résztvevők Tokióban

Salim Omar – férfi 58 kg

(Borítókép: Jamie Squire / Getty Images)

Rovatok