Index Vakbarát Hírportál

Torna, szer

2021. július 22., csütörtök 10:50 | két éve frissítve

Szertorna: A torna az egyik alapsportág, mindig is része volt az olimpiai játékoknak, 1896 óta egyszer sem hiányzott a programból. A magyar sportolók összesen 15 olimpiai bajnokságot nyertek, emellett 11 ezüst- és 14 bronzérmet is szereztek. A torna ezzel az ötödik legsikeresebb magyar sportág az olimpiákon.

A szertornában tizennégy érmet osztanak, a férfiak hat szeren, talajon, nyújtón, gyűrűn, korláton lólengésben és lóugrásban versenyeznek, a nőknek csak négy szeren, talajon, gerendán, felemáskorláton és lóugrásban osztanak aranyat, mindkét nemnél hirdetnek összetettben és csapatversenyben is eredményt.

1924 óta először fordul elő ötkarikás játékokon, hogy férfi tornász nem szerzett kvótát. Idén nyáron egyedüli magyarként Kovács Zsófiának szoríthatunk, aki Rio után a második olimpiájára készül.

Gumiasztal: A trambulinozás 2000-ben került be az olimpiai programba, és elég népszerű is a leginkább cirkuszi mutatványra emlékeztető pattogás a gumiasztalon. A sportágat már az 1930-as években kitalálták az Egyesült Államokban, és igen, a trambulinon (gumiasztalon) gyakorolnak mozdulatokat a műugrók is, de az űrhajós kiképzésben is szerepet kapott. A bírók a gyakorlat nehézségét, hány csavar és szaltó fér egy ugrásba, és a kivitelezés minőségét pontozzák.

Egy teljes szaltó például 0,4 pontot ér. Vannak kötelező és szabadon választható elemek. Az olimpián férfi és női egyéniben rendeznek versenyeket. Magyar versenyző még nem volt az olimpián trambulinban. A sportágban Kína, Kanada, az Egyesült Államok és Oroszország dominál.

Torna Tokióban

július 24.-augusztus 3.

Helyszín: Ariake Tornaközpont (Tokió)

Résztvevők száma: 196 sportoló

Versenyek száma: 16

Magyar résztvevők Tokióban

Kovács Zsófia – egyéni összetett

(Borítókép: Kovács Zsófia felemáskorlát-gyakorlata a tornász edzésén a tokiói Ariake Tornaközpontban 2021. július 22-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok