Index Vakbarát Hírportál

Triatlon

2021. július 22., csütörtök 11:15 | két éve frissítve

Egy viszonylag új sportág hatalmas sikere volt, amikor 2000-ben, Sydney-ben először került olimpiai programba a triatlon. Akkor félmillióan kísérték figyelemmel az utcákon a versenyt. Az úszás, a kerékpározás és az atlétika keveréke ez az igen kimerítő sport.

Triatlonban úgynevezett olimpiai távot teljesítenek a versenyzők, a férfiak és a nők is 1,5 km-t úsznak nyílt vízen, 40 km-t bicikliznek és 10 km-t futnak.

Összesen 110-en indulnak az olimpián, egyszerre rajtolnak a versenyzők, amint teljesítették az úszást, gyorsan átveszik a biciklis felszerelést és indulnak a 40 kilométeres távra, majd annak a végén átveszik a cipőt, leveszik a sisakot és futnak 10 kilométert. Azé az aranyérem, aki először ér célba. A versenyen általában két órán belül (sőt a legjobbak 1 óra 50 perc alatt) tudják teljesíteni a távot, és igencsak ritka, hogy ne legyen izgalmas a vége, az első és a második között csak néhány másodperc szokott dönteni.

Magyar versenyzők közül négyen szereztek kvótát, Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia mellett Tóth Tamás és Bicsák Bence sikereiért szoríthatunk.

Triatlon Tokióban

Időpont: július 26.-július 31.

Helyszín: Odaiba tengeri park

Résztvevők száma: 110 sportoló

Versenyek száma: 3

Magyar résztvevők Tokióban

Bicsák Bence – egyéni, vegyes váltó

Tóth Tamás – egyéni, vegyes váltó

Bragmayer Zsanett – egyéni, vegyes váltó

Kovács Zsófia – egyéni, vegyes váltó

(Borítókép: Charly Triballeau / AFP)

Rovatok