Index Vakbarát Hírportál

Vívás

2021. július 22., csütörtök 11:15 | két éve frissítve

A vívás a legeredményesebb magyar sportág az olimpiák történetében. A 35 olimpiai bajnoki címmel az olaszok és a franciák mögött a 3. helyen állunk az örökrangsorban.

Egyéniben három perc után egyperces szünet van, aki előbb eléri a 15 találatot, az nyer. A kard a leggyorsabb, pár másodperc telik csak el a tiszta vívóidőből, itt nyolc tus után van egy perc szünet. Egyébként 3x3 perc a rendes vívóidő.

A pást 14 méter hosszú, a párbajtőr és a tőr 110 centi hosszú, a kard kevéssel rövidebb. Párbajtőrben a teljes testfelület számít, kardban a lábak nem, tőrben a lábak és a kéz sem. Tőrben és kardban a támadónak előnye van, ezek a konvencionális fegyvernemek.

Hazánkat Tokióban 13 sportoló fogja képviselni vívásban és párbajtőrben. Történelmet írhat Mohamed Aida párbajtőrözőnk, amennyiben csapatban pástra lép, 45 évesen ő lehet az első magyar sportoló, aki hét olimpián is elindult.

Vívás Tokióban

Időpont: július 24.-augusztus 1.

Helyszín: Makuhari Vásárközpont

Résztvevők száma: 212

Versenyek száma: 12

 Magyar résztvevők Tokióban:

Battai Sugár Katinka, Decsi Tamás, Katona Renáta, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Márton Anna, Mohamed Aida, Pásztor Flóra, Pusztai Liza, Siklósi Gergely, Szatmári András, Szilágyi Áron

(Borítókép: Szilágyi Áron (b) és a spanyol Andres Hernandez Caballero a legjobb nyolc közé kerülésért vívott mérkőzésen a Zarándi Csaba kard csapat világkupaversenyen a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. március 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok