Index Vakbarát Hírportál

Csipes Tamara, Szilágyi Áron és a női kajaknégyes a bajnokok bajnokai

2022. január 6., csütörtök 22:00

Hatvannegyedik alkalommal rendezték meg az Év sportolója gálát – hetedszer a Nemzeti Színház színpadán. A látványos műsorra még Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának frissen kinevezett edzője is kíváncsi volt, szóval, igazi társasági esemény volt a gála.

Még jó egy óra hátra volt a 64. M4 Sport Az Év Sportolója Gála 2021 kezdetéig a Nemzeti Színházban, amikor újból szembesültem az örömteli ténnyel: olykor van értelme a mi szakmánknak is, mármint az újságírásnak. 

A teátrum bejáratánál ugyanis két ismerős öregúrba botlottam, Váci Józsefbe és Csillag Gáborba, az 1958-as első Év sportolója választás győztes csapata, a vízilabda-válogatott két veteránjába. (63 évvel ezelőtt 20 illetve 23 éves vízi csikók voltak...)

Őket hosszú évek után először hívták meg a gálára, és annak, hogy most itt lehettek, egyetlen oka van: az a riport, amely az öregurak főszereplésével jelent meg néhány napja az Indexen...

És ha mindez még nem lett volna elég, azok után, hogy Tóth Gabi az est nyitányaként elénekelte a Himnuszt, majd Tihany Viktor, a gála házigazdája felvezette a programot, az első szónok, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke bekonferálta a két idős bajnokot, akik az első sorban ülve, majd felállva fogadták a közönség percekig tartó, dörgő tapsviharát. 

Ha azt mondom, megható pillanatok voltak, még nem mondtam semmit...

Ha már a kuriózumoknál tartunk: a nézőközönség soraiban felfedezhettük Sztanyiszlav Csercseszovot, a Ferencváros labdarúgócsapatának újdonsült vezetőedzőjét, akit menedzsere, Varga Sándor kísért el az ünnepi eseményre. Csercseszovval néhány órával korábban még a Groupama Arénában találkozhattunk bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Aztán elkezdődött az est hivatalos része, az Év e-sportolója Blazsán Patrik lett, akinek Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át a serleget. 

Az év fogyatékos csapata a kerekesszékes női vívóválogatott, amely bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián. A csapat tagjai: Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva, akik közül hárman tudtak eljönni a díjátadó gálára. 

Az év szabadidősport-eseménye az MSÚSZ elnökségének döntése alapján a Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa lett, amely több mint száz csapatot mozgat meg 2002 óta. 

Ezt követően bejátszás következett a Giro d'Italiáról, a földkerekség második legjelentősebb profi kerékpáros körversenyéről, amelynek idén hazánkban rendezik az első három szakaszát május 6. és 8. között.

Az egyéni sportágak csapatversenyében az olimpiai bronzérmes férfi kardcsapat, a vb-ezüstérmes férfi rövid pályás gyorskorcsolya váltó és a sorozatban harmadszor olimpiai bajnok női kajaknégyes került a legjobb három közé, és előre megjósolhatóan a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételű kvartett diadalmaskodott, akiknek a díjat Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át. Üde színfoltként Csipes Tamara társai nevében keresetlen szavakkal köszönte meg a választás eredményét, meghatottságában kis híján leverte a mikrofont...

Az év edzője kategóriában a parasportolók mesterei is szerepeltek, de az épek trénerei kerültek a legjobb három közé: Csipes Ferenc, az olimpiai aranyérmes női kajaknégyes edzője, Decsi András, az olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron és a bronzérmes kardcsapat mesetere és Selmeci Attila, az olimpiai aranyérmes úszó Milák Kristóf pallérozója. Hármuk közül csak Decsi András tudott eljönni a gálára, vannak sejtéseink, hogy miért maradt otthon két riválisa. Mert a díj Decsi Andrásé lett, a csodálatos Decsi család büszkeségéé. Magától értetődő, hogy beszédében a győztes megemlítette édesapja, Decsi István érdemeit. 

Következett az év női sportolója díj átadása. A csapatban már győztes Csipes Tamara, a hatszoros olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta (szintén csapatbajnok) és Vas Kata Blanka, az olimpiai negyedik helyezett hegyikerékpáros versengett az elsőségért, a díj a Pekingben arany- és ezüstérmes  Csipes Tamarát illette meg. Tamara először tíz éve nyerte el ezt az elismerést, érzelemdús beszéde mindnyájunk szívéig hatolt...

A serleget nem más adta át, mint az ír kerékpáros legenda Stephen Roche, aki 1987-ben megnyerte a Tour de France-t, a Giro d'Italiát és országúti világbajnok is lett. 

Az év fogyatékkal élő női sportolóját öt paralimpiai bajnok közül kellett kiválasztani – nem volt könnyű. Ekler Luca atléta, Konkoly Zsófia és Pap Bianka úszó közül utóbbi kapta a legtöbb voksot – nem érdemtelenül. Bianka külön köszönetet mondott edzőjének, Szabó Álmosnak, aki simán bekerülhetett volna a legjobb edzők közé.

Egy újabb bejátszás következett, a 95. évét taposó Raduly Józsefről, Puskás, Bozsik és Kocsis egykori játékostársáról, a Vasas legendájáról, aki ingatag egészségi állapota miatt nem tudott eljönni a gálára. Raduly Józsi bácsi, a legidősebb magyar válogatott labdarúgó életműdíjat kapott a MSÚSZ-től. 

Az év fogyatékkal élő férfi sportolója dobogósai: Kiss Péter Pál kajakos, Osváth Richárd vívó és Pálos Péter asztaliteniszező. Közülük a kajakos, Kiss Péter Pál kapta a serleget. 

És az Év sportpillanata? Nos, senkit sem lepett meg, hogy Fiola Attilának a franciáknak rúgott gólja lett az, a nyári labdarúgó Európa-bajnokság budapesti, 1–1-re végződött mérkőzésén. 

Az Év csapata a klasszikus csapatsportágakban az olimpiai bronzérmes női vízilabda-válogatott, Bíró Attila szövetségi kapitány irányításával. A lányok az ugyancsak olimpiai harmadik férfipólósokat előzték meg, valamint az Eb-n szerepelt labdarúgó-válogatottat. Keszthelyi Ritáék a magyar női vízilabda első olimpiai érmét szerezték. 

A legnehezebb, egyben leghálátlanabb feladat a férfiak versenyének győztesét eltalálni volt. A 77 kg kötöttfogású olimpiai aranyérmese, Lőrincz Tamás, a 200 méter pillangó olimpiai arany- és a 100 méter pillangó ezüstérmese, Milák Kristóf, valamint a sorrendben harmadik egyéni olimpiai bajnokságát nyerő kardvívó Szilágyi Áron közül utóbbi került ki győztesen. 

Szilágyi Áron másodszor lett az év férfi sportolója hazánkban.

(Borítókép: Csipes Tamara és Szilágyi Áron. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok