Index Vakbarát Hírportál

Csercseszov, a demokratikus diktátor már meccs nélkül is nyert

2022. január 6., csütörtök 16:18

Azt még nem tudjuk, hogy Sztanyiszlav Csercseszov milyen edző – bár a pedigréje nem rossz –, de az biztos, hogy remek humorú, jó kedélyű ember a Ferencváros labdarúgócsapatának hivatalosan hétfőn munkába állt szakvezetője. A csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatón mindenesetre többször is megkacagtatta az újságírókat. A játékosokkal szemben azonban – úgy hírlik – a vasszigor híve.

Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov pontban 14.30-kor lépett be a Groupama Aréna sajtótermébe, s mivel a pontosság a királyok erénye, az első csatáját már sokunk szemében megnyerte a Ferencváros labdarúgócsapatának új edzője. Aztán a másodikat is, amikor helyet foglalva a pulpituson utasította önmagát, hogy halkítsa le a mobiltelefonját. Erre ugyanis valamennyien ugyanígy cselekedtünk.

Aztán amikor üdvözölt bennünket, az is kiderült, hogy perfekt német – nem csoda, hosszú évekig védett és edzősködött Ausztriában –, de angolul is jól beszél, természetesen az orosz mellett, azaz nyelvi problémái aligha lesznek a Fradi nemzetközi alakulatával.

Szűzbeszédet nem tartott, azonnal kapta a kérdéseket, miközben oldalról Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Igaz András, a Groupama Aréna ügyvezető igazgatója árgus szemekkel figyelte a sajtótájékoztatót.

Első benyomásairól annyit mondott Csercseszov, eddig három edzésnapon vannak túl. Nem mondhatná, hogy már mindenkit kívül-belül megismert, de a játékosok jól dolgoznak, már akit nem kapott el a koronavírus – Myrto Uzunit, Muhamed Bešićet, Franck Bolit és Stjepan Lončart –, illetve leszámítva az Afrika-kupán szereplő MMaee fivéreket és Aïssa Laïdounit.

A következő kérdés a szükséges erősítésekre vonatkozott.

„Egyelőre próbálunk összecsiszolódni, meghallgatni egymást. Fontos az erősítés természetesen, de ez majd egy későbbi történet – mondta. – A célokra rátérve: lépésről lépésre haladunk. Először meg kell ismerkednünk, aztán meg kell nyernünk a magyar bajnokságot, a továbbiakról – Európa-liga, Bajnokok Ligája – csak azután lehet szó.”

Az 58 éves mester megemlítette, Peter Stögerrel, a Fradi előző edzőjével valóban találkozott, de az inkább baráti beszélgetés volt, semmint faggatózás a játékosokról, mivel az osztrák szakemberrel húsz éve ismerik egymást.

„Hogy milyen stílusú Ferencvárosra számíthatunk? A jövőre nézve csak annyit mondhatok, hogy bajnokok akarunk lenni, nemcsak védekező, hanem modern focit akarunk játszani. Minden a játékosok képességén múlik. Amit eddig láttam, az az, hogy jó támadó játékosok alkotják a keretet, de a lényeg a támadás és a védekezés egyensúlya” – szögezte le Csercseszov. 

Elmondta, 2016 óta nem dolgozott klubnál, természetesen más dolog klubot irányítani, mint egy válogatottat.

Először dolgozom Magyarországon, még csak ismerkedem.

Felidézte, hogy mivel jól ismeri Szerhij Rebrovot, aki Stöger előtt irányította a Ferencvárost, természetesen megnézte Moszkvában a CSZKA elleni Európa-liga-mérkőzést. Megállapította, hogy más stílusban játszott a Fradi a BL-ben, az El-ben, és megint mást a bajnokságban. 

Szót ejtett Nikolics Nemanjáról és Dzsudzsák Balázsról, akiknek a Legia Warszawában, illetve a Dinamo Moszkvában volt az edzője, mindkettejüket remek futballistának tartja. Vélhetően remek viszonyban volt velük, hiszen Dzsudzsiként, illetve Nikóként emlékezett meg róluk. Azt is elárulta, hogy mielőtt a Fradihoz szerződött, mindkettejüket felhívta.

Csercseszov akkor csalta a hallgatóság ajkára az első mosolyt, amikor az Index kérdésére válaszolva (Mivel töltötte az orosz válogatott éléről történt távozása óta eltelt bő fél évet?) megvonta a vállát, széttárta a karját, és csak annyit mondott:

Éltem az életemet.

Megkapta az obligát kérdést, hogy mi volt az az érv, ami miatt a Fradi mellett döntött.

A karakter és a győzni akarás stimmel, én is ilyen vagyok, meg a játékosok is. Továbbá szeretek tradicionális csapatoknál edzősködni – felelte, majd visszakérdezett az újságírónak: – Nagyon szomorú, hogy itt vagyok? 

Erre kitört a féktelen nevetés.

A szurkolóknak annyit üzent Csercseszov, hogy kizárólag a munkában hisz, bár ez inkább a játékosoknak szólt. A következő mondata azonban biztosan tetszeni fog a rajongóknak:

Olyan futballt akarunk játszani, amely a bajnoki meccseken is megtölti nézőkkel a stadiont.

Két válogatott kapusát, Dibusz Dénes csapatkapitányt és Bogdán Ádámot agyba-főbe dicsérte, arra a kérdésre, hogy akar-e orosz válogatott játékost igazolni, kikerülte a választ, azt viszont megígérte, hogy figyelni fogja az FTC szerinte kiváló utánpótlását.

Saját ars poeticájáról annyit mondott, hogy olyan nagyszerű szakemberek keze alatt volt szerencséje védeni, mint Lobanovszkij, Beszkov, Bisovec, Romancev, Kurt Jara és a világbajnok német válogatott edzője, Joachim Löw. 

Az NB I-ről Máté Csaba másodedzőtől informálódik, aki marad a csapat mellett. Elmondta, tizenegy éve ugyanazzal a stábbal dolgozik, ez nagy szó. Egyszerű a válasz: „tizenegy évig nem dolgoztunk volna együtt, ha nem lennénk összecsiszolódva. Folyamatosan fejlesztettük egymást” – hangsúlyozta.

Kedvenc játékosa ugyan nincs, egy profi edzőnek nem is lehet, de elmondta, hogy olyan klasszisokkal játszott együtt vagy játszottak a keze alatt, mint Kevin Kurányi, Mathieu Valbuena, Dzsudzsák Balázs, Nikolics Nemanja vagy Igor Akinfejev.

Végül megkérdezték, hogy megtanul-e magyarul, amire magyarul felelt:

Nem!

Majd még hozzátette, ugyancsak a nyelvünkön, hogy „egészségedre!”

Befejezésül azzal köszönt el a sajtó képviselőitől, hogy nem az anarchia híve, ehelyett úgy jellemezné magát, hogy demokratikus diktátor.

Lehet, hogy nemcsak az edzéselmélethez, hanem a politológiához is konyít?

(Borítókép:  Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának új vezetőedzője bemutatkozó sajtótájékoztatót tart a Groupama Arénában 2022. január 6-án.  Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok