Index Vakbarát Hírportál

A bíróság döntött, Djokovics nyerte az első szettet

2022. január 10., hétfő 08:24

Novak Djokovics vízuma érvényes, így a teniszező maradhat Ausztráliában. A történetnek azonban még nincs vége.

A 34 éves szerb szupersztár kálváriája kevesebb mint egy hete, szerdán indult, miután megérkezett Melbourne-be, az év első Grand Slam-torna, az Australian Open helyszínére. A 20 GS-sikeréből kilencet Ausztráliában szerzett, így érthető, hogy mindent megtett azért, hogy részt vegyen a tornán, csakhogy nincs beoltva koronavírus ellen, ami a feltétele az indulásnak.

Legalábbis az lett volna.

Bár a szervezőktől külön engedélyt kapott, a Tullamarine repülőtéren visszavonták a vízumát, és a kormány a kitoloncolása mellett döntött. Az ügyvédjei azonban nem hagyták annyiban, rögtön fellebbeztek a döntés ellen, aminek hétfőn meg is lett az eredménye.

A bíróság pedig úgy döntött, hogy a vízumtörlési végzést azonnal meg kell semmisíteni, vagyis a világelső teniszező elhagyhatja a carltoni Park Hotelt – ahol az elmúlt négy éjszakát menekültekkel és fogvatartottakkal töltötte –, és szabadon beléphet Ausztráliába, tehát indulhat az egy hét múlva kezdődő Australian Openen.

Anthony Kelly bíró szerint a hatóságok fellépése indokolatlan volt, ezért döntött Djokovics szabadon engedése mellett.

Az ítélet nagy pofon az ausztrál kormánynak, amely meg akart szabadulni a világelső teniszezőtől, és ki akarta toloncolni az országból, ehhez képest a bíróság még az összes költség fedezésére is kötelezte az államot.

Egy professzor és egy szakképzett orvos felmentést biztosított a kérelmezőnek, amelyet egy független szakértői testület adott meg. Ez a dokumentum a kezében volt. Mi mást tehetett volna még?

– összegzett Anthony Kelly bíró.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy Novak Djokovics elkezdheti az edzéseket Ausztráliában, ám arról szó sincs, hogy megnyugodhatna, mert a döntés elég heves reakciókat váltott ki.

És bár a kormány elfogadja az ítéletet, a bevándorlásügyi miniszter ettől még dönthet úgy, hogy megtagadja a belépést Djokovicstól, amely egyúttal azt is jelentené, hogy a szerb sportoló három évig nem mehetne Ausztráliába.

(via Daily Mail)

(Borítókép: Novak Djokovics 2021. december 3-án. Fotó: Juan Naharro Gimenez / Getty Images for Lexus)

 

Rovatok