Index Vakbarát Hírportál

Esze ágában sincs visszavonulnia Hosszú Katinkának

2022. január 15., szombat 09:34

A háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő állítása szerint meg is találta azt a célt, amely erőt ad neki a mezőnyben maradáshoz.

(…) az évek során azért már hozzászokhattam ahhoz, hogy olyanok jelennek meg rólam, melyek kapcsán még én sem tudom, miről is van szó – ki és honnan vette az információkat

– nyilatkozta Hosszú Katinka a Nemzeti Sportnak, arra reagálva, hogy a sajtóban szárnyra kapott híresztelés szerint visszavonul. 

A sportlap rögtön rá is tért a lényegre, és rákérdezett, csakugyan visszavonulását tervezi-e a tokiói olimpián nem túl jól teljesítő úszócsillag. 

Erre Hosszú Katinka tömör, de egyértelmű választ adott: 

NEM. 

„Biztos, hogy egyszer visszavonulok, és az is biztos, hogy már sokkal kevesebb van előttem, mint mögöttem az úszásban – a sajtóban megjelent állítások között szerepelt egy igaz kijelentés is, hiszen valóban harminchárom éves leszek májusban, és ezt azért kicsit sajnálom, mert még mindig élvezem az úszást” – magyarázta. 

Azt, hogy még korainak tartja a visszavonulást, azzal indokolta, hogy már nem a győzelem motiválja, hanem maga az úszás, az, ahogy a versenyeken dolgozik benne az adrenalin. Elmondása szerint az sem zavarja, hogy korábbi álláspontját megcáfolva hónapokig pihen a tokiói olimpia után, annak ellenére hogy éveken át azt hangoztatta, nincs értelme hosszabb ideig leállni, mert a csúcsformába való visszatérés annál nehezebb. 

Tokiót említve az úszónő vártnál gyengébb teljesítményét annak tudta be, hogy a járványügyi korlátozások miatt kicsúszott a lába alól a talaj, nem volt kapaszkodója, hiszen nem voltak versenyek, nem a megszokott út mentén haladt. Emlékeztetett azonban, hogy korábban nyert már olimpiát. Háromszor is. 

Arra a kérdésre, hogy mi motiválja a folytatásra, Hosszú Katinka a célkitűzés fontosságát határozta meg:

ő akar lenni az első úszó a világon, akinek száz érme van a világversenyekről. 

(Nemzeti Sport)

(Borítókép: Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás előfutamában a 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 29-én. Hosszú Katinka a 20. helyen fejezte be a szereplését. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok