Index Vakbarát Hírportál

Maradhat-e kiemelt szponzor a Gazprom? Reagált az UEFA

2022. február 24., csütörtök 13:37 | aznap frissítve

Az Európai Labdarúgó-szövetség továbbra sem hozott konkrét és világos döntést arról, hogy május 28-án Szentpéterváron, a Gazprom Arénában rendezik-e a Bajnokok Ligája döntőjét.

Mint arról korábban beszámoltunk, még mielőtt csütörtökön az orosz hadsereget bevetették volna Ukrajnában, a nyugati államok számos szankciót helyeztek kilátásba Oroszországgal szemben, így vált kérdésessé az idei BL-döntő oroszországi megrendezése is.

Az elmúlt 24 órában az Oroszország és Ukrajna között kialakult helyzet alakulását követően az UEFA úgy döntött, hogy a végrehajtó bizottság rendkívüli ülést hív össze február 25-én 10 órakor, hogy megvitassa a további döntéseket 

– válaszolt az Index kérdésére az UEFA csütörtökön. A végrehajtó bizottságnak egyébként tagja Csányi Sándor MLSZ-elnök is.

A Bild úgy tudja, nem Szentpéterváron rendezik meg a döntőt.

Lapunk a minap arról érdeklődött a Magyar Labdarúgó-szövetségnél, hogy van-e esély arra, hogy a Puskás Aréna adjon otthont a legrangosabb kupasorozat fináléjának. Sipos Jenő szóvivő elmondta, érdemben egyelőre nem lehet nyilatkozni a témában.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy maradhat-e a Gazprom az UEFA kiemelt szponzora (2012 óta az), de erre vonatkozó kérdésünkre nem válaszolt az európai szövetség.

Az egyik legpatinásabb német csapat, a jelenleg a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Schalke főszponzora a Gazprom. Csütörtökön Matthias Warnig, Vlagyimir Putyin közeli bizalmasa és az Északi Áramlat 2. igazgatótanácsának tagja azonnali hatállyal lemondott felügyelőbizottsági tagságáról (Gazprom által delegált) a gelsenkircheni klubnál.

Az orosz vállalatot továbbá nem jeleníti meg a Bild című lap a kiadványaiban, a Gazprom-logó helyére egy Szabadságot Ukrajnának feliratot helyeznek el a Schalke mezén.

A Gazprom 2007 óta szponzora a német csapatnak, a mezszponzori megállapodáson Vlagyimir Putyin is részt vett.

Csütörtökön Dimitrios Grammozis, a Schalke vezetőedzője már Gazprom-logó nélküli felsőben jelent meg a sajtótájékoztatóján, később pedig a klub bejelentette, eltávolítják a Gazprom-logót a csapat mezéről.

(Borítókép: A Gazprom Aréna Szentpéterváron. Fotó: Olga Maltseva / AFP)

Rovatok