Index Vakbarát Hírportál

Elítélte a NOB elnöke Oroszországot az „olimpiai fegyverszünet” semmibevételéért

2022. február 25., péntek 09:22

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elítélte az orosz kormányt, amiért megsértette az ókor óta tiszteletben tartott „olimpiai tűzszünetet". A pekingi téli olimpia rajtja előtt egy héttel kezdődött a fegyvernyugvás, és a téli paralimpia befejezéséig, március 20-ig tart. Elviekben…

Köztudott, hogy az ókorban az olimpiai játékok alatt fegyvernyugvás volt, nem viselhettek háborút egymás ellen a görög poliszok. Ez a szép hagyomány áthúzódott napjainkra is – egészen mostanáig.

Ennek az ókori fegyvernyugvásnak a neve ógörögül Ekecheiria volt – írja az Insidethegames.biz honlap.

Csakhogy Oroszország csütörtökön megtámadta Ukrajnát, és ezzel felrúgta a fegyverszünetet. A honlap felhívja a figyelmet, hogy a pekingi téli olimpia idejére szóló fegyverszünetet az ENSZ közgyűlése decemberben elfogadta, beleértve Oroszországot is. Minderre a téli olimpia záróünnepségén is felhívta a figyelmet Thomas Bach, mert akkor már fokozódott a feszültség, és benne volt a levegőben egy esetleges fegyveres konfliktus.

Amúgy Oroszország nem először rúgja fel az olimpiai békét, a 2008-as pekingi nyári játékok idején Georgiával hadakozott Dél-Oszétiáért, 2014-ben pedig a Krím lerohanása és bekebelezése még a szocsi téli olimpia és paralimpia alatt is tartott.

(Borítókép: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke beszédet mond a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok záróünnepségén 2022. február 20-án. Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Rovatok