Index Vakbarát Hírportál

Idén lenne 50 éves a szerény sportlegenda

2022. március 3., csütörtök 15:50

Szinte hihetetlen, de már közel 14 éve, hogy tragikusan fiatalon életét vesztette legendás kenusunk, Kolonics György, aki idén töltötte volna be az 50. életévét. Ennek apropóján Kolonics, a sportlegenda címmel egy hónapig tartó kiállítás nyílik péntektől kezdve a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián.

A kiváló sportoló az 1996-os atlantai olimpián kettesben, négy évre rá Sydney-ben egyéniben szerzett aranyérmet 500 méteren, míg C2 1000-en Atlantában és 2004-ben, Athénban is bronzérmes lett.

A világbajnokságokon összesen 15 alkalommal szerzett aranyérmet, tízszer választották meg a legjobb honi kenusnak.

A legendás Kolo fiatalon került Csepelre, ahová egész életében kötődött, és ahol egy keddi délelőttön az életét veszítette. A 2008-as pekingi olimpiára készültek július 15-én Kozmann Györggyel, kirobbanó formában várta az ötödik ötkarikás viadalát, amikor a tragédia bekövetkezett.

Halálát követően hozták létre a Kolonics György Alapítványt, melynek kuratóriumi elnöke, a maratoni kenuban 17-szeres világbajnok Csabai Edvin nyitotta a beszédek sorát, miután megnézhettünk egy kisfilmet Kolo pályafutásának legnagyobb sikereiről.

Majdnem 14 éve, innen egy kőhajításnyira a Kolonics, Kozmann kenupáros beállt az 500 méterre, ez egy keddi délelőtt volt. 2008-ban a kedd és a csütörtök délelőtt mindig egy kisebb ünnepnapnak számított itt Csepelen, hiszen szenzációs párosunk volt, amely fantasztikusan ment ebben az időszakban, 2006-ban világbajnokok lett 1000-en, 2007-ben 500-on, 2008-ban pedig edzésről edzésre mindig jobb időt teljesített. A vízitelep szellemét áthatotta ez, az az önbizalom, ami a páros szereplését kísérte, átragadt ránk is, és vártuk ezeket a délelőttöket. Ahogy közeledett az olimpia, éreztük, hogy valami nagyon nagy dolog közeledik mindannyiunk életében. 10 óra 20 perckor [Ludasi] Robi elkiáltotta magát, hogy rajt, a páros tökéletes ritmusban haladt. Edzőjük bemondta minden 100 méternél az időt, megtette ezt 400-nál is, az iramváltás tökéletesen sikerült, és olyan időt mentek, amilyet még soha. És a célba érkezés után Kolo meghalt.

– emlékezett vissza Csabai Edvin majd kis szünetet tartott, láthatóan nagyon küszködve a könnyeivel próbálta folytatni a beszédét.

„Különleges élmény a halál, mert nincs még egy esély, nem lehet helyrehozni. Sportolóként mindenhez úgy álltunk hozzá, ha hibázunk, majd dolgozunk és kijavítjuk. Napokig az járt a fejemben, hogy ezt hogy fogjuk kijavítani” – tette hozzá, majd arra tért ki, hogy Kolo története nem ért véget, és hogy továbbra se legyen így, arról mindannyiunknak kell tennünk.

Az alapítvány az elmúlt bő évtizedben igyekezett a sportoló emlékét életben tartani, minden évben fáklyás emlékevezést rendeznek július 15-én, vannak emlékfutások, készült dokumentumfilm az életéről, díjakat hoztak létre az utánpótlásban – hogy csak néhányat említsünk.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok kajakozó elmondta, még mindig nagyon nehéz megemészteni, ami Koloniccsal történt, és hogy a MOB kiemelt feladata a hagyományok ápolása.

Az 1996-ban csepeli díszpolgárrá választott sportoló ebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta, majd négy évvel később középkeresztet is adományoztak neki.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója is felszólalt az eseményen:

„Idén lesz 14 éve, hogy nincs velünk a sportlegenda, az olimpiai bajnok, Csepel díszpolgára, Kolonics György. Korai halála máig felfoghatatlan tragédia. Egészen fiatalon került a Csepel SC kajak-kenu szakosztályához, amelyhez, illetve utódegyesületéhez élete végéig hű maradt. Itt érte a halál is, de bármennyi év is telik el, a csepeliek szívében mindig különleges helyet foglal el Koló. Ezt jelzi az is, hogy 2017 óta a Kis-Duna parti sétány az ő nevét viseli és szobra is emlékezteti rá az arra járókat.”

A tárlat nyitvatartási időben bárki számára ingyenesen megtekinthető, bővebb információt az esemény oldalán olvashat! 

Nyitvatartás:

(Borítókép:  Kolonics György, az 500 méteres kenu egyes olimpiai bajnoka az aranyérmét mutatja az eredményhirdetés után a XXVII. nyári olimpián, Sydneyben 2000. október 1-jén.  Fotó:  Illyés Tibor / MTI)

Rovatok