Index Vakbarát Hírportál

Magyar tinédzser a vb-bronzérmes alpesi síben

2022. március 7., hétfő 15:19

Kiváló magyar eredmény született a junior alpesisí-világbajnokságon Kanadában, a Sziklás-hegységben fekvő Panorama sícentrumban. Bányai Attila az alpesi kombináció versenyszámban bronzérmes lett az U18-as kategóriában.

Sikerült újabb rangos nemzetközi versenyen kiemelkedő eredményt elérni, miután tavaly szintén a korosztályos világbajnokságon Úry Bálint az első helyezést szerezte meg óriás-műlesiklásban az U18-asok között.

Bányai Attila, a Callberg sportolója első éves FIS-versenyzőként a dobogó harmadik fokára állt fel a kanadai Panorama sícentrumban zajló junior alpesisí-világbajnokság kombinációs számát követően, míg abszolútban a 35. lett. A végeredményt egy gyorsasági számban, a lesiklásban és egy technikai számban, a szlalomban nyújtott teljesítményei adták. 

Nagyon örülünk, hogy Attila dobogós helyezést ért el a juniorok legjelentősebb versenyén. Azért is nagy fegyvertény ez számunkra, mert fontos visszajelzés, hogy az utánpótlásból egyre többen képesek világszínvonalú teljesítményt nyújtani. Nem a véletlen műve, hogy egymás utáni években két dobogós helyezést is megszereztek a magyar sízők a korosztályos vb-n, és ezeket az eredményeket különböző versenyzők szerezték, ami jelzi, hogy kezd kibontakozni a magyar alpesi sí. Attila még mindössze 16 éves, de az idényt számos kiemelkedő nemzetközi eredménnyel kezdte, így ez a harmadik helyezés beleilleszkedik a sikersorozatába, és még nincs vége a világbajnokságnak – nyilatkozta Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke.

Bányai Attila és Úry Bálint számára kedden és szerdán a technikai versenyszámok következnek.  Attila egyébként vitorlázásban is remekel, augusztusban Európa-bajnok lett RS Aero 5 hajóosztályban.

Íme az eredményhirdetés, Bányai piros-sárga melegítőben.

Szakmailag sajnos érthetetlen, hogy alpesi síben az olimpiát megjárt, nagy reménységnek tartott Tóth Zita – aki a napokban az ausztriai Sankt Lambrechtben minden számot megnyert az alpesi sí országos bajnokságon – visszalépett a szerepléstől. 

Rovatok