Index Vakbarát Hírportál

Meccs előtt ünnepelték az olimpiai bajnokokat, több dolog miatt büntetett az MLSZ

2022. március 10., csütörtök 15:10 | aznap frissítve

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi bizottsága szektorbezárással büntette a Ferencvárost, amelynek pénzbüntetést is fizetnie kell a Kisvárda elleni bajnoki mérkőzés után. Bár az MLSZ a honlapján nem részletezi, egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint többek között azért is kell bűnhődnie a zöld-fehéreknek, mert pirotechnikai eszközökkel ünnepelték a szurkolók a téli olimpiáról visszatérő sportolókat.

A FEB a Ferencvárost a Kisvárda elleni hazai bajnoki mérkőzésen a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért (megbotránkoztató és emberi méltóságot sértő kifejezések bekiabálása és pirotechnikai eszközök használata) pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a sportszervezet egy soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Groupama Aréna B1, B2, B3 és C1 szektorának lezárását – olvasható az MLSZ.hu-n.

Az Index birtokába jutott dokumentum azonban már részletezi a „pirotechnikai eszközök használata” indoklást, az erre vonatkozó pontos fegyelmi vétséget:

(…) szurkolói a mérkőzés kezdete előtt kilenc perccel, amikor a csapatok még nem léptek a játéktérre, és a téli olimpián részt vett FTC-sportolókat ünnepelték, hat darab fény- és füsthatású pirotechnikai eszközt hoztak működésbe szektorukban.

A pekingi téli olimpiáról Liu Shaoang egy arany- és két bronzéremmel, Liu Shaolin Sándor egy bronzéremmel tért haza, mindkét rövidpályás gyorskorcsolyázó sztárnak számít a sportágában, mindketten a Ferencváros sportolói.

Köszöntésük a Groupama Arénában az alábbi videón is látható. 

Az FTC legközelebb március 18-án a Mezőkövesd ellen lép pályára hazai környezetben.

Úgy tudjuk, a Fegyelmi Bizottság az „emberi méltóságot sértő szurkolói magatartás” miatt büntette súlyosan, szektorbezárásokkal a Ferencvárost. Ahogy a szövetség honlapján olvasható: „nem maradhat következmények nélkül a trágárság, az emberi méltóság megsértése”.

Teljes stadion- vagy szektorbezárást akkor alkalmaznak a hazai és nemzetközi gyakorlatban, amikor a sport és a sportszerűség alapvető értékeivel összeegyeztethetetlen esemény történt egy mérkőzésen. Szemben a pénzbüntetéssel, ezekben az esetekben a klubok helyett vagy mellett magukat a rendbontókat kívánja figyelmeztetni és szankcionálni a döntéshozó. A szurkolói elégedetlenség kulturált és nem sértő módon történő kifejezése továbbra sem jár büntetéssel, de trágárság, gyalázkodás, gyűlöletkeltés, megfélemlítés és rasszizmus esetén a részleges vagy teljes stadionbezárás az egyetlen döntési lehetőség.

– írja honlapján az MLSZ.

Az ügyben kerestük a Magyar Labdarúgó Szövetséget. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: FTC / Facebook)

Rovatok