Index Vakbarát Hírportál

Mellszobor és edzőközpont őrzi Budafok futballzsenijének nevét

2022. március 11., péntek 21:08

Pénteken a Promontor utcában felavatták a BMTE új, impozáns sportkomplexumát, a Zakariás József Edzőközpontot, amely előtt a névadó, az Aranycsapat 35-szörös válogatott fedezetének mellszobra áll.

Szinte hihetetlen, hogy Zakariás Józsefről még nem neveztek el sem stadiont, sem sportcsarnokot, semmit. Ő volt az Aranycsapat játékosai közül az utolsó, aki eddig még egyetlen létesítményhez sem adta a nevét. A hálátlan utókor most azonban lerótta az adósságot: pénteken felavatták Budafokon, a BMTE vadonatúj sportlétesítménye előtt Zakariás József mellszobrát, Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotását, és a Zakariás József Edzőközpontot. 

„Zaki” – ahogy Budafokon, az MTK-ban (akkoriban a Vörös Lobogóban) és a válogatottban nevezték – Budafokon született, itt kezdett futballozni, innen indult el a világhírnév felé, amit azzal vívott ki, hogy – Soós János klubelnök szavaival – az ő személyére és szerepkörére épült a Sebes Gusztáv irányította magyar válogatott világújdonságnak számító játékfelfogása, a 4-2-4-es szisztéma, amelyben Zakariás volt a korát megelőző beállós.

A szoboravató ünnepségen Karsay Ferenc kerületi polgármester megnyitó szavai után Soós János, a BMTE klubelnöke méltatta a legendás labdarúgót. A futballklub részéről Oláh Lóránt sportigazgató emlékezett meg Zakiról, és természetesen szó esett a futballklub tiszteletbeli elnökéről, Jakab Jánosról is, aki a hetvenes évek elején a MEDOSZ Erdért csapatában nagyszerű edző keze alatt ontotta a gólokat. 

Azt az edzőt Zakariás Józsefnek hívták, 

Akinek Tamás fia és Ágnes lánya természetesen jelen volt az ünnepségen. Az édesapjukat ábrázoló bronzszobrot ők ketten leplezték le Németh Zsolt képviselővel, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökével együtt.

„Remekül sikerült a szobor, ráismerek édesapánkra” – mondta az Indexnek Zakariás Ágnes. Túri Török Tibor szobrászművész elárulta, hogy a megrendelést Németh Zsolttól kapta, korabeli fényképek alapján mintázta meg a néhai labdarúgót, és amikor belefogott a munkába, három hét alatt megformázta a szobrot.

(Borítókép: Túri Török Tibor. Fotó: Horváth Tamás)

Rovatok