Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Áronék csapatban is aranyérmesek Budapesten

2022. március 20., vasárnap 17:21 | aznap frissítve

Aranyérmet nyert a magyar válogatott a budapesti Zarándi Csaba férfikardcsapat-világkupán.

A BOK Csarnokban rendezett versenyen 23 válogatott indult, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összeállítású hazai együttes a 16 között kapcsolódott be a küzdelmekbe. Ott a spanyolokat könnyedén, tizenöt tussal verte, majd a negyeddöntőben az irániaknál izgalmas ütközetben nyolccal bizonyult jobbnak úgy, hogy az összecsapás közepén az ellenfélnél volt az előny.

A fináléért meglepetésre nem az olimpiai és világbajnok dél-koreaiakkal kellett vívni, mert az ázsiaiak kikaptak a románoktól. Az elődöntőben a magyarok nagyon magabiztosak voltak, kilencből nyolc asszót megnyertek, csak az első után voltak hátrányban, folyamatosan növelték előnyüket, és tizenöt tussal győztek. 

Mindegyik csapattag pozitív találati mutatóval zárt.

Az aranyéremért a franciákkal kellett megmérkőzni. Az első három párharc után 1512-re vezetett az ellenfél, majd a negyedik párban Szatmári 8–2-es eredménnyel fordított. Az ütközet kétharmadánál 3026 volt az állás a magyarok javára, a folytatásban pedig még sikerült is növelni az előnyt, a vége így 4538 lett.

„Tizenhárom év után sikerült itthon világkupát nyerni”  emlékeztetett rá Decsi Tamás, aki úgy vélekedett, a 2019-es budapesti világbajnokságéhoz hasonló volt a hangulat. „Örülünk, hogy ennek a fantasztikus közönségnek aranyéremmel köszönhettük meg a buzdítást” – tette hozzá.

Iliász Nikolász arról beszélt, hogy tizenhárom éve van ott a válogatottnál, hol csapattagként, hol csereként.

Sok lehetőséget kaptam az elmúlt években. Úgy érzem, most sikerült bizonyítanom. Célom, hogy stabil csapattag legyek

– mondta.

A hazai együttesben ezúttal azért nem volt ott Gémesi Csanád – az ő helyén vívott Iliász –, mert szombaton az egyéni főtáblán megsérült, rálépett német ellenfele lábára, és kifordult a bokája. Azért vasárnap ott drukkolt a társaknak a BOK Csarnokban.

„Már ismerem ezt a sérülést, szerencsére semmi komoly baj nem történt, nem szakadt el semmi. Ugyan még bicegek, de kevésbé, mint tegnap, és sokkal jobban érzem magam” – mondta az MTI-nek.

Közel három év után láthatták a nézők itthon a kardozókat, mert a 2019-es budapesti vb után a 2020-as kard-vk elmaradt, a tavalyit pedig zárt kapuk mögött rendezték meg a koronavírus-járvány miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával látogatható volt az esemény.

A háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron szombaton megnyerte a Gerevich–Kovács–Kárpáti-világkupaversenyt a BOK Csarnokban.

(MTI/Index)

(Borítókép: Szilágyi Áron. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt.)

Rovatok