Index Vakbarát Hírportál

Magyar aranyérem a budapesti birkózó-Európa-bajnokságon

2022. március 29., kedd 20:04

Muszukajev Iszmail aranyérmet szerzett a budapesti Európa-bajnokságon a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában, holott a tokiói olimpia óta – amelyet az ötödik helyen zárt – nem is versenyzett mostanáig.

Muszukajev Iszmail aranyérmet szerzett a budapesti birkózó-Európa-bajnokságon a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában.

Az orosz származású, magyar válogatott sportoló hétfőn az albán Islam Dudaevet győzte le, majd az elődöntőben a lengyel Krzysztof Bienkowskit technikai tussal. A keddi döntőben nehéz feladat előtt állt, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok azeri Haji Aliyev volt az ellenfele, ám az FTC kabardföldi származású birkózója magabiztos volt, remek akciókat mutatott be, és kevesebb mint öt és fél perc alatt győzött.

Az első két percben nem nagyon próbálkozott a két birkózó, óvatosan keresték a fogást, a bírók szerint viszont a tokiói olimpián ötödik helyet szerző Muszukajev Iszmail passzívabb volt, ezért kétszer is figyelmeztették. A második után fél perce volt pontot szerezni, de nem erőltette, így azeri ellenfele került előnybe.

Muszukajev ezután rákapcsolt, lábra támadással ledöntötte ellenfelét, és megfordította az állást, majd orsóba fogta, és kétszer megpörgette Bienkowskit, így pillanatok alatt már 6:1-re vezetett a magyar versenyző.

Első magyar Eb-győzelem Budapesten 21 év után

A folytatás pedig fantasztikusan alakult, és a 29 éves birkózó végül technikai tussal és 12:1-es eredménnyel zárta a küzdelmet, és megnyerte az Európa-bajnokságot.

Hosszú út vezetett idáig, voltak benne sérülések és egyéb problémák, de nagyon köszönöm a lehetőséget a magyaroknak, hogy Európa-bajnok lehetek

– mondta az aranyérmes Muszukajev Iszmail, aki a tokiói olimpia óta mostanáig nem versenyzett.

Ezt megelőzően Bánkuti Zsolt, a mostani szövetségi kapitány tudott magyar Eb-aranyat nyerni Budapesten, 21 évvel ezelőtt.

Nem tudtam, hogy ilyen hosszú idő telt el azóta, de boldog vagyok, hogy ezt az örömöt én hozhattam el újra mindenkinek

– mondta Muszukajev Iszmail, aki 2019 óta versenyez magyar színekben, és még abban az évben bronzérmet szerzett a világbajnokságon.

Bajcajev Vlagyiszlav is szőnyegre lépett a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategória fináléjában az azeri Magomedkhan Magomedov ellen. A 31 éves orosz származású sportoló idén csatlakozott a magyar válogatotthoz, és hétfőn legyőzte a szlovákiai Batyrbek Tsakulovot, a macedón csapatot erősítő Magomedgadji Nurovot, majd az elődöntőben a német Erik Sven Thielét, ám a kedd esti döntőben 11:5-ös vereséget szenvedett.

Bajcajev karrierje második Eb-érmét gyűjtötte be, miután 2018-ban orosz színekben aranyat nyert.

BIRKÓZÁS, EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Szabadfogás, 65 kg, döntő
Muszukajev Iszmail–Haji Aliyev (azeri) 12:1

Szabadfogás, 97 kg, döntő
Bajcajev Vlagyiszlav–Magomedkhan Magomedov (azeri) 5:11

(Borítókép:  A győztes magyar Muszukajev Iszmail ünnepel, miután technikai tussal nyert az azeri Haji Aliyev ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó-Európa-bajnokságon a BOK-csarnokban 2022. március 29-én.  Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok