Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnából kimenekített Sahtar-csatárral erősített az NB II-es Kerület

2022. április 1., péntek 10:18

Az ukrajnai háború megkavarta az európai futballpiacot. Szünetel az ukrán Premier Liga, és az ebben a bajnokságban szereplő – akár ukrán, akár külföldi – labdarúgók szabadon igazolhatóvá váltak. Így került a III. Kerületi TVE NB II-es klubhoz egy sokszoros U17-es és U19-es válogatott csatár, aki már tizenöt alkalommal játszott a 13-szoros ukrán bajnok Sahtar Doneck mezében.

Jól emlékszünk, az előző Bajnokok Ligája-szezonban a Sahtar Doneck oda-vissza megverte a Real Madridot (2–0, 3–2), mégsem jutott tovább a csoportjából. Szóval, nem pitiáner klubról van szó, amely 13-szoros ukrán bajnok, és 2009-ben megnyerte az UEFA-kupát. Most ebből a klubból erősített a magyar NB II alsóházában tanyázó III. Kerületi TVE csapata, és hogy ez egyáltalán szóba kerülhetett, ahhoz ki kellett robbannia az ukrajnai háborúnak. 

Ami sajnos kirobbant, az orosz tankok átgördültek a határon, és leállt a negyvenmilliós ország sportélete. 

Nos, azokban a napokban, február végén Antalyában, a Török Riviérán edzőtáborozott a Mariupol Premier Liga-klub felnőttcsapata, benne Artur Mikitisinnel, történetünk főszereplőjével. 

Február huszonnegyedike volt, hajnalban már buszra szálltunk, és elindultunk az antalyai repülőtér felé a szállodánkból, hogy hazautazzunk, első körben Kijevbe – mondta az Indexnek a 18 éves fiatalember, aki még csak júliusban tölti be a tizenkilencet. – Útközben kaptuk a hírt, hogy az orosz csapatok átlépték a határt. Visszafordultunk a szállodánk felé, otthonról is azt a tanácsot kaptuk, hogy ne induljunk el hazafelé.

Így hát Arturék maradtak a Török Riviérán, miközben ifjabb Szabó Bence, a III. Kerületi TVE szemfüles ügyvezetője serény telefonálásba kezdett. Kapcsolatba lépett a Pro Star ukrán menedzserirodával, és ők ajánlották Arturt.

Mivel az NB II-ben csak az U21-es korosztályba tartozó külföldi labdarúgó szerepelhet, és csapatonként legfeljebb egy, Artur pont beleillett ebbe a profilba – magyarázta Szabó Bence, az egykori csatár, aki játékoskorában megfordult a Wolverhampton, az Újpest, a Vasas és az MTK csapatában. – Négy nap leforgása alatt lezongoráztuk az átigazolását, ennyi idő telt el a között, hogy fölemeltem a telefont, és Artur gépe leszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

Artur értéke a transfermarkt.de szerint 150 000 euró, azaz a jelenlegi árfolyamon 55 millió forint.

Artur tizenöt mérkőzésen már szerepelt az anyaegyesülete, a Sahtar élvonalbeli csapatában, többek között a Dinamo Kijev elleni rangadón is kezdő volt. Egyelőre kölcsönadták a szintén a Premier Ligában szereplő Mariupolnak.

Szörnyű híreket kaptam a városból, ahol sok ismerősöm él, és ha belegondolok, hogy hajszál választott el attól, hogy most én is ott legyek, hát beleborzongok

– mondta sajátos ukrán akcentussal a srác.

Nekem az ukrán az anyanyelvem, az iskolában nem is tanultunk oroszul, különben is Ukrajna nyugati részéből származom, a történelmi Bukovinából, Ivano-Frankivszkből, illetve az onnan húsz kilométerre fekvő Tiszmencsaniból – beszélt családi hátteréről a játékos. – A családom most is ott él, folyamatosan kapcsolatban vagyok velük, szerencsére nem esett bajuk. Bár orosz repülőgépek már átrepültek a városunk felett, de bombázás vagy egyéb harci cselekmény még nem történt. Van két húgom, egyikük tíz-, másikuk tizenkét éves, a barátnőm pedig Kijevben él. Azon vagyunk az új klubommal, hogy ki tudjuk menekíteni a fővárosból, ahogy a családomat is jobban szeretném magam mellett tudni. 

Arturt tárt karokkal fogadták a Hévízi úton, a klub már biztosított is neki egy lakást a környéken, onnan jár be a fiú gyalog az edzésekre. 

Mindenképpen írja le, hogy nagyon szeretek itt lenni, köszönök mindent a klubnak és úgy általában a magyaroknak

– hangsúlyozta a jobbal, ballal egyaránt remekül rúgó szélső, akinek a tudásáról magunk is meggyőződhettünk. 

Ifjabb Szabó Bence ügyvezető hangsúlyozta, hogy persze sportszakmailag is jól jön a bennmaradásért küzdő Kerületnek a kiváló képességű játékos, de itt az emberi oldal fontosabb a sportszakmainál.

Ennek az átigazolásnak két olvasata is van. Az egyik a törekvés a szakmai fejlődésre, a másik viszont talán a jelenlegi helyzetben fontosabb, ez pedig a társadalmi felelősségvállalás, a segítségnyújtás. Egy fiatal ukrán játékoson tudunk segíteni, akinek így remélhetőleg nem törik meg a karrierje, és azzal foglalkozhat továbbra is, amire az életét feltette. Egyelőre június 30-ig csatlakozik hozzánk a jelenlegi kivételes FIFA-szabályok értelmében. Bízunk benne, hogy hamarosan a családja és a barátnője is vele lehet. Sok sikert, Artur, óbudai kék-fehérben!

– nyilatkozta ifj. Szabó Bence.

Ha minden jól megy, Artur már szerdán bemutatkozik új csapatában, méghozzá az éllovas Vasas – az ügyvezető egyik korábbi csapata – ellen, a Hévízi úti stadionban. 

(Borítókép: Artur Mikitisin. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok