Index Vakbarát Hírportál

Négymillió fontról indul a licit a történelem legértékesebb mezére

2022. április 6., szerda 20:19

A Sotheby's aukciósház árverésre bocsátja Diego Armando Maradona 10-es számot viselő mezét, amelyet 1986. június 22-én viselt a mexikóvárosi Azték Stadionban az Argentína–Anglia világbajnoki labdarúgó-mérkőzésen. A mez azért különösen értékes, mert ebben szerezte a 2020-ban elhunyt zseni a futballtörténelem legellentmondásosabb (Hand of God), majd néhány perccel később legszebb gólját.

A híres mez immár 36 éve Steve Hodge birtokában van. A játékos úgy jutott hozzá, hogy az argentinok által 2–1-re megnyert vb-negyeddöntő mérkőzés végén elcserélte a sajátját Maradonáéra. Most ezt a trikót bocsátja árverésre Hodge a Sotheby's aukciósházon keresztül. A kikiáltási ár négymillió font (a jelenlegi árfolyamon 1,818 milliárd forint), és legalább ötmilliós bevételre számítanak, ha nem többre.

A Le Coq Sportif márkájú meznek különben különös története van. Carlos Bilardo szövetségi kapitány a játékosaival együtt arra a következtetésre jutott, hogy a mexikói hőségben túlságosan meleg és nehéz lenne a textilmez, azért nejlonból készült trikót fognak viselni. El is küldte segítőjét, Rubén Moschellát, hogy keressen megfelelő mezt, és ő két trikót tett le Bilardo elé. A két változat közül a Le Coq Sportifét választották. Csakhogy azon nem volt semmi, ezért kutyafuttában két varrónő felvarrta az argentin szövetség jelvényét a mellrészre, a hátára pedig Tito Benros, a válogatott szertárosa rávasalta a csillogó, csillámporos számokat.

Nagy bajban lettünk volna, ha a meccs napján esik az eső, ugyanis a számok leáztak volna – mondta később Maradona.

És hogyan került a mez Steve Hodge birtokába? 

Nos, éppen Hodge volt az, akinek a felszabadítónak szánt rúgása esetlenül kanyarodott Peter Shilton felé – akkoriban még nem volt tilos hazaadni –, Maradona rárajtolt, és a bal keze kis segítségével, Shiltont megelőzve, a hálóba „fejelte” az argentinok első gólját. 

Persze tudtam, hogy kézzel ütöttem a hálóba a labdát, de azt is láttam, hogy a bíró nem szúrta ki a trükköt. Odakiáltottam a társaimnak, hogy jöjjenek már oda hozzám, öleljenek meg, és ünnepeljenek, nehogy a játékvezető észbe kapjon, hogy szabálytalan a gól

– mesélte évekkel később Maradona. Az argentinok szerencséjére akkor még nem volt VAR…

A második gól már abszolút szabályos volt, amellett zseniális is – meg is választották az évszázad góljának:

A meccs után Hodge megpróbálta elcserélni a mezét Maradonával, de a lefújás utáni nagy zűrzavarban nem volt lehetősége rá. Aztán később, amikor már mentek zuhanyozni a játékosok, egyszer csak szembejött Maradona Hodge-dzsal. Az Aston Villa játékosa gyorsan kapcsolt, jelbeszéddel elmagyarázta, hogy cseréljenek mezt. Az argentin örömében – hiszen bejutottak az elődöntőbe – lekapta a trikóját, és az angol kezébe nyomta.

Hát így jutott Hodge a ma már kincset érő ereklyéhez,

AmELY mostanáig, 2002 óta – kölcsönben – a manchesteri Nemzeti Futballmúzeumban volt kiállítva. 

(Borítókép: A híres focista, Diego Armando Maradona megcsókolja mezét 2013. február 26-án. Fotó: Marco Cantile / LightRocket / Getty Images) 

Rovatok