Index Vakbarát Hírportál

Rátgéberékhez látogat az NBA sztáredzője és Steph Curry felfedezője

2022. április 10., vasárnap 09:41

Január közepén egyszer már két napra Pécsre költözött a kosárlabdasport szellemi világelitje, de ez nem egyszeri alkalom volt, mert júliusban újra a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lesz a kosárlabda-világ epicentruma: hazánkban soha nem látott kaliberű sztáredzők látogatnak el hozzánk Rátgéber László és Németh László, a két sportági guru meghívására.

Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia (NKA) szakmai és stratégiai igazgatója három hónapos megfeszített munkával és megannyi munkatársa odaadó erőfeszítésével tető alá hozta januárban az Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban nevű I. nemzetközi kosárlabda-konferenciát, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ égisze alatt. Az előadók – Ettore Messina, Pini Gershon, Fabio Fossati, Geno Auriemma, Németh László, és természetesen maga Rátgéber – olyan nívót képviseltek, mintha a futballban Pep Guardiolát, Jürgen Kloppot és Carlo Ancelottit egyszerre hívnák meg egy kerekasztal-beszélgetésre.

A remek és nagy sikerű kezdeményezés hamarosan folytatódik; július 23-án és 24-én ugyancsak az NKA-n megtartják a nemzetközi konferencia második fordulóját, ha lehet, még a múltkorinál is nevesebb előadók részvételével.

Eljön például – és már hivatalosan vissza is igazolta részvételét – Nick Nurse, a Toronto Raptors vezetőedzője, aki 2019-ben bajnokságot nyert csapatával. Nurse elnyerte az Év edzője megtisztelő titulust az NBA-ben, és jelenleg is sikeresen szerepel a kanadai gárdával, bevezette együttesét a rájátszásba, amely jelenleg – egy fordulóval az alapszakasz befejezése előtt – 48/33-as mutatóval a keleti főcsoport ötödik helyén áll. A Raptors Pascal Siakam vezérletével nagyszerű formába lendült az idény végére, utolsó tíz meccséből nyolcat megnyert, ezzel jelenleg a mezőny legjobban teljesítő alakulata.

Nurse Pécsre érkezésében oroszlánrészt vállalt Németh László, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének korábbi elnöke, az angol és a brit férfikosárlabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya, akinek Nurse annak idején a másodedzője volt.

Németh a mai napig remek kapcsolatot ápol egykori védencével, akinek akkor vett lendületet a szakmai pályafutása, amikor Németh mellett dolgozott.

Ugyancsak Németh stábjában tevékenykedett korábban egy másik NBA-edző, Chris Finch, a Minnesota Timberwolves szakvezetője, de ő nem lesz itt Pécsen a szakmai konferencián. Itt lesz viszont Németh régi barátja, a vele egyidős, és szintén legendás hírű Bob McKillop, a Davidson egyetem kosárcsapatának vezetőedzője. McKillop nem kisebb sztár nevelőedzője, mint Stephen Curry, a Golden State kétszeres MVP triplagyárosa, három bajnoki aranygyűrű tulajdonosa. Most, hogy Mike Krzyzewski visszavonult, McKillop a legrégebben az NCAA-ben dolgozó vezetőedző.

Németh László nyilatkozott az Indexnek:

Ha fiatal edző vagy, merj álmodni! Nem kell Amerikában vagy valamelyik európai topligában edzősködni, de tanulni, áldozni, hinni fanatikus szorgalommal dolgozni, azt kell. Ennek a két edzőnek a példája – akik stábom tagjai voltak fiatalon – mutatja, hogy még a kosárlabda Mount Everestjének számító NBA bajnoki címet, majd az NBA-ben az Év Edzője címet is el lehet érni. Ahogy ez Nick Nurse-nek, a Toronto Raptors vezetőedzőjének sikerült, egy olyan ligából indulva, mint az angol, amely nem tartozik a legjobbak közé. Chris Finch pedig, aki szintén a segítőm volt, a Minnesota Timberwolves csapatát hozta feljebb az idén. A minap egymás ellen mérkőztek, és a Raptors 125-102-re győzött. Ki kell szivárogtatnom egy örömteli hírt: közbenjárásomra Nick Nurse eljön Magyarországra, hogy a magyar edzőknek előadást tartson. Elhívtam régi barátomat, Bob McKillopot is, aki az észak-karolinai Davidson College férficsapatának a vezetőedzője. Nála nevelkedett Steph Curry, a kosárlabdát forradalmasító zseni, a Golden State Warriors csapatkapitánya. Július 23-án és 24-én tehát újra felszáll a RátgébAir, kéretik az öveket becsatolni! Kedves magyar diákjaim, kollégák, az első lépés a felfelé vezető úton az iskolapad és a tanulás! A győzelem a munka előtt csak a szótárban lehetséges... 

De ez még nem minden. Eljön Pécsre a horvát Davorin Nakic, a FIBA Europe legfőbb játékvezető-instruktora, és itt lesz – ha csak internetes videókapcsolatban is – az olasz Sergio Scariolo, a Virtus Bologna és a spanyol nemzeti válogatott vezetőedzője. Scariolo először 2009 és 2012 között irányította Pau Gasolékat, majd 2015-től újra ő a szövetségi kapitány, jelenleg is, szerződése a 2024-es párizsi olimpiáig szól. Vezetésével háromszor lett Európa-bajnok Spanyolország (2009, 2011, 2015), továbbá ezüstérmes a londoni, majd bronzérmes a tokiói olimpián.

A júliusi szakmai konferencia több okból is mérföldkő lesz a sportág honi történetében. Ezek közül a leginkább figyelemreméltó:

aktív NBA-edző még sohasem járt hazánkban, no és az sem mellékes, hogy napjaink legdivatosabb kosarassztárja, Steph Curry fejlődésének kulisszatitkait is elleshetjük főiskolai mesterétől.

(Borítókép: Steph Curry és Bob McKillop 2017-ben. Fotó: Ezra Shaw / Getty Images Hungary)

Rovatok