Index Vakbarát Hírportál

Bekopog a világszínvonal a miskolci hokiba

2022. április 20., szerda 13:43

Ez idő szerint Finnország a No. 1. a jégkorong világában, és ez a kijelentés tényszerűen is megállja a helyét: februárban Pekingben Jukka Jalonen szövetségi kapitány válogatottja nyerte meg az olimpiát. Mármost, a DVTK Jegesmedvék együttműködési megállapodást kötött a vezető hokiország kiemelkedő klubjával, az IFK Helsinkivel, aminek lényege a miskolciak akadémiájának nyújtandó, első menetben három évre szóló támogatás.

A magyar viszonylatban példa nélküli együttműködési szerződést szerdán jelentették be Finnország budapesti nagykövetségén. Az eseményen Kimmo Sirviö, a megállapodást összehozó Vipassana 13 ügynökség tulajdonosa és Egri István, a DVTK Jegesmedvék elnöke vett részt. 

A diósgyőri sportvezető nem győzte hangsúlyozni, mekkora megtiszteltetés ez a miskolci klubnak, hiszen jégkorongban egy kooperáció a finnekkel körülbelül olyan, mintha futballban a brazilokkal működne együtt valamelyik magyar élvonalbeli egyesület.

Finnország ötmilliós kis nemzet, de olyan óriásokat utasított maga mögé Pekingben, mint Oroszország, Kanada vagy éppen az Egyesült Államok, a szomszéd Svédországról nem is beszélve 

– hangsúlyozta Egri István, a Jegesmedvék elnöke. – „Magyarországon kormányzati támogatással négy hokiakadémia kezdte meg a működését, és a MAC, az Újpest, valamint a Fehérvár mellett a DVTK Jegesmedvék a negyedik a sorban. Feltett szándékunk, hogy az IFK Helsinkivel megvalósuló együttműködés révén megtöltsük tartalommal az akadémiai kereteket. Elit sportolók nevelése a célunk, és ebből nemcsak a klubunk, hanem a magyar hokisport is profitálni fog, sőt a kiemelkedő tehetségek akár Finnországba, az IFK-hoz is eljuthatnak.”

Az együttműködés első és mindjárt kézzelfogható megnyilvánulása a csütörtöktől vasárnapig tartó Vipassana DVTK Ice Hockey Cup, amelyen négy magyar és négy külföldi klub 2007 után született játékosokból verbuválódott csapatai vesznek részt. Magyar részről a négy akadémia (MAC, Újpest, Fehérvár, DVTK) együttesei lépnek jégre, a külföldet, egyszersmind a világszínvonalat pedig az IFK Helsinki, az osztrák Salzburg, a szlovák HC Košice és a cseh Hvezda Praha fiataljai képviselik. Naponta két-két meccset játszik minden csapat, reggeltől estig siklik majd a korong a miskolci jégcsarnokban.

Az együttműködése harmadik pillére az IFK és a DVTK mellett a Hockey Base nevű, szintén finn fejlesztőközpont – folytatta Egri István. – A DVTK-tól több turnusban már májusban mennek ki Helsinkibe U16-os, U18-as és U20-as korosztályú jégkorongozók továbbképzésre, méghozzá az edzőik kíséretében, akiknek szintén komoly fejlődési lehetőséget biztosít ez a kooperáció. A cél a játékosok egyéni képzése, fejlesztése, nem a csapatjáték. Reményeink szerint néhány éven belül az akadémiánkról kikerülő játékosok a DVTK Jegesmedvék felnőttcsapatának a magyar magját alkothatják.

(Borítókép:  Egri István és Kimmo Sirviö.  Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok