Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom harmincmilliója mentette meg a bokszszövetséget

2022. április 27., szerda 14:35

Több mint egy hete írta az Independent.ie című lap, hogy a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) legutóbbi igazgatótanácsi ülésén 18 ország követelte Umar Kremlev elnöktől a Gazprommal kötött szponzori szerződés részleteinek – mindenekelőtt összegének –nyilvánosságra hozatalát. Akkor az orosz elnök ezt üzleti titokra való hivatkozással megtagadta, most azonban az Insidethegames.biz oknyomozó cikkben szellőztette meg, hogy legalább harmincmillió svájci frankról van szó, és az IBA gyakorlatilag egyetlen bevételi forrása az orosz olaj- és gázipari cég apanázsa.

David Owen, az olimpiai ügyekben roppant tájékozott Insidethegames.biz riportere kiderítette, hogy az IBA 2021. június 30-i pénzügyi mérlege egy harmincmillió svájci frankos, készpénzben folyósított tőkeinjekciót tartalmaz, továbbá ezenfelül ötmillió svájci frankot, ami „alacsony kockázatú részvényekben” van. A mérlegből az is kiderült, hogy tartalmaz egy 7,73 millió svájci frankos tételt, amely televíziós jogdíjakból folyt be a 2021. június 30-val záruló pénzügyi évben. Ez hatalmas ugrást jelentett az előző évi, nem egészen egymilliós jogdíjhoz képest, amely még a Gazprom-szerződés megkötése előtti időből származik. Továbbá a tavaly novemberi igazgatótanácsi ülésen elhangzott, hogy a 2021–2022-es pénzügyi évben már 27,1 millió svájci frankra számítanak ebből a forrásból. Amikor az újságíró érdeklődött ezeknek a televíziós jogdíjakból eredő bevételeknek a forrásáról, elutasító választ kapott az IBA-irodától.

Mondván, hogy „a szövetség nem fedheti fel a fő szponzori szerződés részleteit, mert ezek bizalmas információk, üzleti titkot képeznek.”

Annyit azonban elárultak, hogy a Gazprom az IBA legjelentősebb szponzora, továbbá a szövetség teljes mértékben a kereskedelmi bevételeire van utalva, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól 2017 óta egy fillért sem kap, mert felfüggesztették a támogatást a riói olimpia pontozói botránya miatt.

Az Insidegames.biz cikke idézi Kovács István IBA-főtitkár levelét, amelyet a tagszövetségeknek küldött a közelmúltban. Ebben többek között az áll, hogy „a Gazprommal kötött partneri szerződésnek köszönhetően az IBA hatékonyan tudja segíteni a nemzeti szövetségeket, a versenyeket és az egyes sportolókat, miközben ki tudta fizetni az adósságait, amelyek veszélyeztették a sportág jövőjét és szervezetünk átalakítását”.

Mármost a Gazprom-szerződés azért problematikus, mert az orosz mamutvállalat részvényeinek 38 százaléka közvetlenül az orosz állam kezében van, további 12 százalék pedig két állami cég tulajdonában.

Mindez az ukrajnai háború idején, amikor széles körű szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben. 

Az IBA azonban a jelek szerint nem engedheti meg a Gazprom-szerződés felbontását, már csak azért sem, mert a gázipari óriástól kapott pénzekből sikerült kifizetni a Benkons nevű azeri céggel fennálló, 6,7 millió eurós adósságát, amelyet még az előző vezetőség hozott össze. 

Nyilvánvaló, hogy a Gazprom milliói nélkül Umar Kremlev, a 39 éves elnök pozíciója sem lenne olyan szilárd. Már eddig is akadt olyan igazgatótanácsi tag, aki a lemondását szorgalmazta, a május 13–14-én esedékes IBA-közgyűlésen pedig kihívója lesz a holland Boris van der Vorst személyében. 

Köztudott, hogy a német futballklub, a Schalke és az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA már felmondta a Gazprommal kötött szponzori szerződését. 

(Borítókép: Alexander Zemlianichenko Jr. / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok