Index Vakbarát Hírportál

Hiába támadott még a kapus is a Hungária körúton

2022. május 4., szerda 19:02

A Honvéd keddi sima veresége a Mol Fehérvártól váratlanul megnyitotta az utat az MTK-nak a bennmaradás felé, hiszen ha szerdán legyőzte volna az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a tabella második helyén álló Puskás Akadémiát, két pontra csökken a hátránya a Kispesttel szemben. De gól nem esett, így lassan készülhet az MTK a búcsúra.

Horváth Dávid, a kék-fehérek múltkor debütáló edzője merész húzásra vetemedett: három csatárral küldte pályára csapatát, és ráadásul hat magyar játékos, egyik-másik fiatal volt a kezdő tizenegyben. Persze nem is nagyon volt más választása a nem is olyan régen még az U19-es csapatot edző szakembernek, hiszen három fordulóval a befejezés előtt már csak a győzelem segíthetett az MTK-n, az esetleges döntetlen szinte vereséggel ért fel.

Horváth Artúr, az egyik MTK-s srác annyira fiatal, hogy délelőtt még érettségizett. Vancsa Zalán, a Manchester United által kiszemelt és a belga második ligás Lommelnek kölcsönadott tehetség is szóhoz jutott.

A labda azonban ritkán jutott el Vancsához – akinek az édesapja ott ült a nézőtéren, hasonlóan Marco Rossi szövetségi kapitányhoz és segítőjéhez, Cosimo Inguscióhoz –, mert a felcsútiak játszottak mezőnyfölényben, sőt még majdnem tizenegyeshez is jutottak, mert Zahedit Varju mintha fellökte volna, de a Mr. VAR másképp látta. Ahhoz nem fért kétség, hogy a dobogóesélyes rendelkezik jobb játékosokkal, ezt a minőségbeli különbséget a hazaiak nagy lelkesedéssel próbálták kiegyenlíteni. 

Közben a sereghajtó Gyirmót már 2–0-ás hátrányba került a Paks ellen, ami azért is érdekes, mert napjaink magyar csodacsatára, Ádám Martin berúgta harmincadik gólját a most folyó bajnokságban, ami a honi futball viszonyait ismerve már-már csoda. Hogy ez mekkora bravúr, arra bizonyság a történelem: 1981-ben Nyilasi Tibor ugyancsak harminc góllal európai ezüstcipős lett!

Itt tartottunk, amikor újabb hírnök jött: Ádám még egy gólt fejelt, a harmincegyediket (harminc meccsen), amivel már 3–0-ra vezetett a Paks, és ha a csodának létezik felsőfoka, akkor most erről beszélhetünk. És Ádám Martin még két fordulóban növelheti góljai számát!

A második félidő még nagyobb felcsúti fölényt hozott, mint az első, de az igazi helyzetek elmaradtak. A hatvanadik percben a kis Vancsa megcsillantotta klasszisát, köténnyel indult, de sajnos – már a hazaiak szempontjából sajnos – nincs még egy Vancsa a jelenkori MTK-ban, és a passzal már nem tudott mit kezdeni a társ. 

A hajrában a legutóbb a Zalaegerszegnek gólt fejelő Grozavot is beküldte Mezeivel, Kovácsrétivel és Kováccsal együtt az MTK edzője, hátha sikerül gólt szerezni. Kovácsrétinek majdnem sikerült is, de jó csel után közeli lövését Markek bravúrral védte. Közben Gyirmóton a hazaiak a 93. percben kiegyenlítettek, 3–3 lett a végeredmény, matematikailag még mindig reménykedhet a győri külváros csapata a bennmaradásban.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a 84. percben akadt még egy büntetőgyanús eset a felcsúti kapu előtt, de még csak VAR-ozásra sem került sor. Így maradt a 0–0, pedig a hosszabbításban még Mijatovics kapus is felment fejelni... És bár matematikailag még nem esett ki az MTK, de mivel még az FTC-vel is játszanak a kék-fehérek, lényegében már készülhetnek az NB II-re a Gyirmóttal együtt. 

Labdarúgó NB I, 31. forduló:

MTK–Puskás Akadémia 0–0

Gyirmót–Paks 3–3. Gólok: Varga B., Kovács, Ventura, ill. Medgyes, Ádám (2).

(Borítókép: A székesfehérvári Kenan Kodro és Peter Zulj, valamint a kispesti Lukas, Rafael Klemenz, Boubacar Traoré és Batik Bence a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójában játszott Mol Fehérvár FCBudapest Honvéd-mérkőzésen a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó stadionban 2022. május 3-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok