Index Vakbarát Hírportál

Kész a film, amelyből megtudhatjuk az örök élet titkát

2022. május 4., szerda 13:24

Másfél éve forog az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című életrajzi dokumentumfilm, amely a maga tíz olimpiai érmével (ebből öt arany) legeredményesebb magyar sportolónő évszázados pályafutását dolgozza fel. A százkettedik életévét taposó legenda belvárosi lakásában fogadta az Index fotóriporterét, nem sokkal a nyárra, de legrosszabb esetben kora őszre tervezett bemutató előtt.

E sorok írójának abban a kivételes szerencsében lehetett része, hogy jó ismerőse volt az adott időszakban a világ legidősebb élő olimpiai bajnokának. Az első, Tarics Sándor, az 1936-os berlini olimpia magyar vízilabda-válogatottjának tagja 2016 óta már nincs az élők sorában, de alkalmam volt könyvet írni Sanyi bácsiról, és jelen lenni a kaliforniai Belvedere-ben, a San Franciscó-i öböl partján tartott centenáriumi születésnapi ünnepségén, 2013. szeptember 23-án.

A másik, az aktuális korelnök természetesen Keleti Ágnes, aki január 9-én már a százegyedik születésnapját ünnepelte, és akivel – ismét egy személyes vonatkozás – néhány éve elfogyasztottam egy üveg sört felesben interjúkészítés közben.

Rafi, hozzál be, légy szíves, egy üveg sört a hűtőből, megisszuk az újságíró úrral!

– szólt akkor Ágika a fiának, és úgy is történt, szép komótosan elkortyolgattuk a hűs nedűt. 

Ez akkor volt, talán négy éve, amikor Ágika (még véletlenül sem merném leáginénizni) még „csak” kilencvenhét éves volt. Időközben simán megérte a százat, majd a százegyet, és amilyen életvidám, mozgékony, energikus, jó egészségnek örvendő asszony, az embernek szent meggyőződése, hogy kacskaringós, cseppet sem eseménytelen, sőt tragikus epizódokkal – hogy csak a vészkorszakot és a Rákosi-rendszert említsem hirtelenjében – tarkított élete közben valahol, valamikor rábukkant az örök élet elixírjére. 

Ha így van – végtére is nem kizárható… –, akkor megismerhetjük a nagy titkot az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című életrajzi dokumentumfilmből, amelynek közeleg a bemutatója.

Erről beszélgettünk Oláh Katával, a mozi rendezőjével és producerével. 

Egy hihetetlenül erős nőről szól a filmünk, amit talán már a nyáron, de ha akkor nem, akkor legkésőbb ősz elején bemutatunk, hiszen már csak az utolsó simítások vannak hátra – mondta az Indexnek a rendezőnő. – Másfél éven át kísértük Ágikát, akinek minden egy kicsit megkésve jutott osztályrészül az életben. Csak 16 évesen kezdett el tornászni, hiszen előzőleg csellóművésznek készült – más annyi idősen már olimpiai bajnok… –, 35 évesen nyert négy olimpiai aranyat Melbourne-ben, jóval túl a negyvenen lett kétszeres anya, arra is jutott ideje és ereje, hogy Izraelben meghonosítsa a tornasportot, és 96 éves korában költözött haza Herzliyából Budapestre. 

Az „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” című életrajzi dokumentumfilm a Makabor Stúdió és a Belfilms koprodukciójában készül, a Nemzeti Filmintézet és az Izraeli Kan 11 TV támogatásával. Producere Csukás Borbála és Oláh Kata, co-producer Noemi Schory, rendezője Oláh Kata, operatőre Csukás Sándor Balázs Béla-díjas, Oláh Kata férje. 

(Borítókép: Keleti Ágnes. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok