Index Vakbarát Hírportál

Curry adta a kegyelemdöfést, de Thompson fogta a tőr nyelét

2022. május 27., péntek 09:36

Három év után újra NBA-döntőt játszik a Golden State Warriors, miután a nyugati főcsoport fináléjának ötödik meccsén 120–110-re legyőzte a Dallas Mavericks csapatát. Klay Thompson úgy kosarazott, mint fénykorában, 32 pontjával ő volt a mezőny legjobbja, de a kegyelemdöfést Steph Curry vitte be két perccel a lefújás előtt egy lehetetlen triplával. A nagydöntő június 2-án kezdődik, de hogy ki lesz az ellenfél, az most még a jövő zenéje.

Tűzijátékba torkollt az NBA nyugati konferenciája döntőjének ötödik mérkőzése a San Francisco-öböl partján, sőt még Charles Barkley, a mérkőzést sugárzó TNT egyik szakkommentátora is majdnem az őrjöngő szurkolók közé dobta a kávésbögréjét (persze csak viccből) azok után, hogy a Golden State Warriors 120–110-re legyőzte a Dallas Mavericks együttesét, és ezzel 4–1-re megnyerte a sorozatot. A Warriors két év kihagyás után tér vissza a döntőbe, ahol legutóbb 2019-ben járt, de akkor drámai körülmények között, sérülések miatt a fél csapatát elveszítve alulmaradt a Toronto Raptorsszal szemben.

Végig vezetve nyerte meg a péntek hajnali összecsapást a házigazda, amikor 3 perc 51 másodperccel a harmadik negyed vége előtt 92–69-re elhúzott, úgy nézett ki, már lefutott a meccs. De még nem volt az, hiszen zsinórban 15 dallasi pont következett, mert Luka Doncic feltámadt hamvaiból, és hátára vette a csapatot. De 92–84-nél közelebb nem sikerült kerülni, rendezte sorait a Warriors, és amikor Steph Curry 122 másodperccel a lefújás előtt lehetetlen, kiszorított helyzetből beküldött egy triplát, ezzel 118–102-re alakítva az állást, ezzel meg is adta a kegyelemdöfést a vendégeknek. A Warriors eddig valamennyi mérkőzését megnyerte a Chase Centerben az idei rájátszásban, nyolc év alatt hatodszor jutott be a fináléba. 

A MEZŐNY LEGJOBBJA A NYOLC HÁRMAST BEVÁGÓ, 32 PONTIG JUTÓ KLAY THOMPSON VOLT, AKI A MÉRKŐZÉS UTÁN, AMIKOR NYILATKOZOTT ERNIE JOHNSONNAK, A TNT RIPORTERÉNEK, ÖRÖMÉBEN MÉG EL IS SÍRTA MAGÁT.

Thompson a második negyedben egy soha nem látott ötös (ő maga, Moses Moody, Nemanja Bjelica, Draymond Green, Jordan Poole) vezéreként bebombázott négyből négy hármast, és ekkor tudott elhúzni a Warriors.  A hazaiak kezdő ötöséből mindenki két számjegyű pontot dobott, Green 17-et (6/7 mezőnyből, 6 lepattanó, 9 assziszt), Andrew Wiggins 18-at (plusz 10 lepattanó), Kevon Looney 10-et (és még 18 lepattanó, 4 gólpassz), Curry 15 pontnál állt meg, de volt 9 asszisztja. A kispadról Poole 16 ponttal jeleskedett.

A Dallas legjobbja – szokás szerint – Doncic volt 28 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal, de a mezőnymutatója elég pocsék volt (10/28, hármasból 3/13), és ha nincs a cserejátékos Spencer Dinwiddie 26 pontja, akkor sokkal jobban kikapott volna a Mavericks. 

Amikor lefújták a meccset, következett a féktelen ünneplés. A nyugati főcsoport bajnokának járó trófeát Shaun Livingston, egy helyi legenda adta át Draymond Greennek – Livingston 2014 és 2019 között erősítette a Warriorst, és volt tagja három bajnokcsapatnak is, kulcsfiguraként beszállva a cserepadról. 

VOLT EGY VADONATÚJ DÍJ IS, A MAGIC JOHNSONRÓL ELNEVEZETT TRÓFEA, AMIT MOST ELŐSZÖR ADTAK ÁT A NYUGATI KONFERENCIA DÖNTŐJE MVP-JÉNEK – STEPHEN CURRYNEK, AKI 23,8 PONTOT, 6,6 LEPATTANÓT ÉS 7,4 GÓLPASSZT ÁTLAGOLT A DALLAS ELLENI SOROZAT ÖT MÉRKŐZÉSÉN. 

Aztán csodálatos légi felvételen láthattuk a San Francisco-öböl felett a győzelmi tűzijátékot, fényárba borult a Chase Center, ünnepelt a város, bár az utolsó lépcsőfokot még meg kell mászni. Hogy a nagydöntőben a jelenleg a keleti konferencia fináléjában 3–2-re vezető Boston Celtics lesz az ellenfél, vagy fordítani tud a Miami Heat, azt ekkor még nem tudtuk, a hatodik találkozóra péntek éjjel (magyar idő szerint szombat hajnalban) került sor a bostoni TD Gardenben.

(Borítókép: Ezra Shaw / Getty Images Hungary)

Rovatok