Index Vakbarát Hírportál

14/14! Megvolt Rafa Nadal utolsó Grand Slam-sikere?

2022. június 5., vasárnap 17:32

Rafael Nadal két sima és egy viszonylag küzdelmes középső játszmával háromszettes sikert aratott a Roland Garros 2022-es döntőjében. A 36 esztendős spanyol klasszis az első Grand Slam-fináléjában szereplő norvég Casper Ruud ellen tudott győzni. Tizennégyből a tizennegyedik Garros-döntőjét húzta be, ezzel a GS-sikerek számában kettővel elhúzva a Djokovics, Federer párostól.

Rafael Nadal pályafutása 115. meccsére készült a Roland Garroson. Hogy a 36 esztendős klasszis mekkora királya a salaknak, tökéletesen mutatja, hogy a megelőző 114-ből mindössze hármat bukott el a francia nyílt teniszbajnokságon. A kérdés az volt, a 14 fináléjából a tizennegyediket is képes lesz-e megnyerni a döntő után sajtóhírek szerint rendhagyó sajtótájékoztatóra (rajongói félelme szerint a visszavonulása bejelentésére) készülő spanyol.

Nadal ellenfele – a szakértők szerint jóval könnyebb alsó ágról érkező, ám a fináléig így is meglepetésre elmenetelő norvég – Casper Ruud volt. A 23 éves oslói srác még sosem jutott ilyen messzire Grand Slam-tornán, az eddigi legjobb eredménye egy negyedik kör volt a 2021-es Australian Openen.

A rutin és összességében talán a frissesség is a spanyol mellett szólt, hiszen hiába nézett ki minden idők egyik legkeményebb Garros-elődöntője a számára Alexander Zverev ellen, a német horrorisztikus bokasérülése miatt 3 óra 7 percet töltött pénteken pályán, míg a később kezdődő elődöntőben Ruud meccse négy szettben ment végig, s bár „csak” 2 óra 57 perces volt, mégis jóval kevesebb ideje maradt regenerálódásra.

Nadal magabiztos adogatójátékkal kezdett, és már az első labdamenetekben igyekezett demoralizálni ellenfelét. Az első, fogadóként lejátszott gémben brékelte a norvégot, igaz, csupán a második labdáját sikerült nyerőpontra váltania. A következő játékot viszont Ruud nyerte fogadóként, ám mielőtt visszajött volna a meccsbe, Nadal ismét brékelte, így négy játék után 3:1-es spanyol vezetéssel és három, fogadóként nyert gémmel álltak a felek. A folytatásban Nadal hozta a papírformát, adogatóként nem hibázott, így mindössze 49 perc alatt, az első játszmalabdát beütve 6:3-mal hozta a nyitószettet.

A második szettet Ruud kezdte adogatóként, s bár Nadalnak három bréklabdája is volt, a norvég csak-csak kiizzadta a győzelmet. Két sima játék következett, majd 2:1 után Ruud semmire elvette Nadal adogatójátékát. A világranglistán jelenleg 5. helyen álló spanyolnak sem kellett több, rögvest visszabrékelte 13 évvel fiatalabb riválisát, aztán egy tökéletes adogatással, semmire kiszerválva a norvégot egyenlített is a játszmán belül (3:3).

A gyors egyenlítés lélektanilag fordulópontot jelentett: Ruud ismét elkezdett hibázni az első szerváknál (még a nyitószettben mindössze 57 százalékkal váltotta a jó első szervákat pontra; a második játszma első hat játékában 70 százalékon tudta tartani magát), ez pedig egyértelműen Nadal malmára hajtotta a vizet, 4:3-nál már a spanyolé volt a fogadóelőny. A második szettet végül újabb brékkel, az előzőhöz hasonlóan 6:3-ra nyerte.

Ruud teljesen széthullott, testbeszéde alapján nemcsak a győzelembe vetett hitét, hanem a játékkedvét is elvesztette kétszettes hátrányban. Nadal ezen a szinten ritkán látható különbséggel, mintegy hármasával szedte a képzeletbeli lépcsőfokokat a 14. Roland Garros-diadala felé. Végül kevesebb mint negyven perc alatt 6:0-ra verte, és így teljesen megsemmisítette a világranglista 8. helyezettjét a harmadik szettben.

Nadal a 22. GS-tornáját nyerte, ezzel pillanatnyilag kettővel vezet a férfimezőny örökranglistáján második helyen álló, 20-20 sikert számláló Novak Djokovics, Roger Federer előtt.

Óriási kérdés, hogy lesz-e 23.: komoly, újra meg újra kiújuló lábsérülése miatt fél éve még az is kérdéses volt, képes lesz-e pályára lépni még. Aztán nemhogy pályára lépett, hanem év elején megnyerte az Australian Opent, majd most a Garrost. Azt már korábban bejelentette, hogy Wimbledonban nem lesz ott.

A legfontosabb üzenet: próbál küzdeni tovább

„Először mondhatok beszédet egy Grand Slam-torna döntője után: az első és legfontosabb, gratulálok Rafának! Tudjuk, mekkora bajnok vagy! Most megérezhettem, milyen ellene teniszezni egy döntőben. Mit ne mondjak, nem könnyű. Igaz, nem én vagyok az első áldozat. Óriási példakép vagy, nemcsak számomra, hanem megannyi ember számára is a világon. Óriási motivációt ad ez a tapasztalat számomra, remélem, jövőre még erősebben térhetek vissza ide, és egy kicsit franciául is megtanulok, hogy így is kifejezhessem a hálámat azért a támogatásért, amit az elmúlt három hétben itt kaptam” – fogalmazott a díjátadón Ruud.

Nadal könnyekkel küszködve vette át a mikrofont, először Ruudnak gratulált az első GS-döntőjéhez, a nagy lépéshez, amit idén megtett, majd saját stábjának mondott köszönetet.

„Nagyon kemény pillanatokon mentünk át a lábsérülések miatt, amelyekkel küzdök. Hatalmas támogatást adtok, mindaz, amit elértünk, nélkületek lehetetlen lett volna” – mondta. A Roland Garrosról szólva úgy folytatta, a labdaszedőktől a versenyigazgatóig mindenkinek hálás, hogy Franciaországba érkezve újra és újra úgy érezheti, hazatért.

„Nehéz leírnom mindazt, amit most érzek. Nem mindig hittem abban, hogy 36 évesen még ennyire versenyképes lehetek. Óriási élmény, hogy itt lehetek még mindig. Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Fantasztikus itt játszani, érezni ezt a hatalmas biztatást a hátam mögött. Tényleg zseniális, csodálatos, köszönöm szépen. Nem tudom még, mi történik a jövőben. Próbálom folytatni, próbálok küzdeni tovább” – mondta ki végül azt a pár szót, amire a lelátón alighanem ezrek vártak, mintegy cáfolattal felérő üzenetet küldve a finálé előtt megjelent sajtóhírekre.

Az Eurosport videóján visszanézhető Nadal beütött meccslabdája:

Rekordok, sorozatok, amelyeket át- és továbbírt ma

Rafael Nadal – aki pályafutása során először nyerte meg egymás után az év első két GS-tornáját – napra pontosan 17 évvel ezelőtt emelhette magasba életében először a Roland Garros győztesének járó trófeát.

Szintén 2005-ben tett hasonlót, mint ma: világranglista-ötödikként nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot, ami GS-torna-győzelmei közül a legalacsonyabb ranglistás helyezése.

Nadal Federer (2017, Australian Open) és Mats Wilander (1982, Roland Garros) után a harmadik teniszező lett, aki egy Grand Slam-tornán négy top 10-es játékost is legyőzött. A „salakkirály” 63. tornagyőzelmét aratta kedvenc borításán, utcahosszal vezeti az örökranglistát a 49 sikerig jutó Guillermo Vilas előtt.

A spanyol 36 évesen és 2 naposan a legidősebb teniszező, aki valaha megnyerte a Roland Garrost annak 1925-ös alapítása óta.

A férfiak között eddig is neki volt a legtöbb Grand Slam-torna-győzelme, 22 sikerével a nőknél is csak ketten előzik meg: Margaret Court (24) és Serena Williams (23).

ROLAND GARROS
Férfi egyéni, döntő
Rafael Nadal
–Casper Ruud 6:3, 6:3, 6:0

(Borítókép: Rafael Nadal 2022. június 5-én. Forrás: Adam Pretty / Getty Images)

Rovatok