Index Vakbarát Hírportál

Feltámadás követte a San Franciscó-i természeti csapást

2022. június 6., hétfő 06:33

Túlzás nélkül állítható, hogy természeti csapással ért fel a Golden State Warriors számára az NBA döntőjének csütörtöki első mérkőzése, amelyet egy kozmikus méretű összeomlást követően 17 pontos előnyről 120–108-ra elvesztett Steve Kerr edző csapata. Ez volt az idei playoffban a Warriors első hazai veresége, amit azonban hétfő hajnalban nem követett a második, mert Steph Curryék 107–88-ra legázolták szárnyaszegett ellenfelüket, és kiegyenlítették az állást.

Egyszer volt Budán kutyavásár, mondhatták Steve Curryék az NBA-döntő első meccsének példátlan összeomlása után, feltéve, ha már hallottak Mátyás királyról és a szegény szántóvetőről, aki jó pénzért értékesítette a királyi udvarban az eladott lovai árán vett ebeket. 

A kosárlabda nyelvére lefordítva ez annyit tesz, hogy kétszer egymás után nem omolhat össze a Golden State Warrios tetemes előnyről, és nem is omlott, mert 10788-ra igen simán megnyerte az NBA-döntő második meccsét a Chase Centerben a Boston Celtics ellen, és ezzel 11-re alakította az állást. A harmadik összecsapást magyar idő szerint csütörtök hajnali háromkor játsszák a bostoni TD Gardenben.

A legjobb harmadik negyed

Az első két negyed kiegyenlített játékot hozott, bár a Celtics úgy kezdte a meccset, ahogy az elsőt abbahagyta: 135-re megugrott az elején. Utána azonban kisimult a mérkőzés, félidőben csak 5250-re vezetett a Warriors. De akkor jött a szokásos gyilkos harmadik 12 perc, amit 3514-re megnyert a hazai gárda, 162-es szakasszal befejezve a játékrészt.

Ez volt a Warriors történelmének legjobb harmadik negyede, már a döntőket figyelembe véve, 21 ponttal korábban még sohasem nyerték meg ezt a játékrészt.

Curry egymaga 14 pontot szerzett a negyedben, amit Jordan Poole két távoli hármassal fejezett be, a második a dudaszó pillanatában hullott a gyűrűbe, szinte a felezővonaltól.

Az ESPN statisztikusainak figyelme miden apróságra kiterjed, kiderítették, hogy ez volt a döntők történetének harmadik legtávolabbi kosara.

Ezzel nagyjából el is dőltek a lényeges kérdések, a negyedik negyedben már volt 9364 is az állás, azaz 29 pontos különbség, amiből – miután a teljes kezdő ötöst lecserélte Kerr mester – maradt 19 pont, kényelmes hazai siker.

Hibátlan hatos

Curry 29 pontot 6 lepattanó, 4 gólpassz és 3 labdaszerzés mellett, Poole 17, Kevon Looney 12, Andrew Wiggins és Klay Thompson 11-11 ponttal járult hozzá a győzelemhez, Looney-nak mind a hat dobása sikeres volt! Ő a döntők történetében a kilencedik játékos, aki hibátlanul teljesít legalább hat dobást.

A vendégeknél Jayson Tatum ugyan 28 pontot szerzett, de élete legrosszabb + mutatóját produkálta, 36-ot, ami azt jelenti, hogy amikor a pályán volt, összesítve 36 ponttal maradt alul a Celtics. Jaylen Brown 17, Derrick White 12 pontot szerzett, a többiek 10 pont alatt maradtak.

A különbséget a Warriors fantasztikus védekezése jelentette, 18 labdaeladásba hajszolták ellenfelüket.

(Borítókép: Ezra Shaw / Reuters)

Rovatok